Štrudla sa orasima i makom
Sastojci
- 700 grama prosejanog brašna tip 400 meko
- pola kocke svežeg Alfa kvasca
- 2 kašike šećera
- 200 ml mleka
- 100 ml ulja
- 3 žumanceta
- 2-3 kašike domaće masti
- Za nadev od oraha: 1 dcl mleka, 100 grama margarina; 4 kašike šećera; 200 grama oraha
- Za nadev od maka: 2 dcl mleka; 4 kašike šećera; 200 grama maka
- po želji: šećer u prahu za posipanje
Opis
- Kvasac rastvoriti u malo toplog mleka. Kada nadođe dodati ga u brašno.
- Potom dodati šećer, mleko, mast, ulje i žumanca. Dobro umesiti testo, ostaviti ga na toplom da nadođe i podeliti na dve jufke.
- Nadev od oraha pripremiti na sledeći način: Mleko i margarin prokuvati. Izmaknuti sa šporeta i u tu smesu dodati 250 grama oraha. Dobro sjediniti i ostaviti da se prohladi.
- Nadev od maka pripremiti na sledeći način: mleko i šećer prokuvati, potom dodati mak , dobro promešati i ostaviti da se prohladi.
- Testo razvući oklagijom na pobrašnjenoj radnoj podlozi i filovati štrudlu nadevom od oraha i maka.
- Peći na 200 stepeni oko 45 minuta.
- Posuti šećerom u prahu po želji.
Bonus saveti
Nova godina me je oduvek asocirala na predivnu, euforičnu, prazničnu atmosferu kada sve brige i probleme u tom periodu prekrijemo svetlucavim sjajem novogodišnjih lampica. Jer je upravo taj sjaj ono čemu se radujemo i u čemu vidimo nove iskrice sreće, ljubavi, zdravlja, uspeha i prelepih zajedničkih momenata koje priželjkujemo da nas kroz celu narednu godinu prate.
Nova godina i novogodišnji praznici imaju posebnu draž u našem domu. Tada je čarolija svuda oko nas, a nama samo preostaje da joj se prepustimo i uživamo u svakom trenutku provedenom sa najdražima uz omiljeni ukus slatkih peciva, koja nas uvek vrate u dane detinjstva i bude sećanja na stari bakin kredenac u kome su se uvek nalazili sastojci za pripremu nama omiljenih štrudli od oraha i maka koje su svojim predivnim mirisom budile sva naša čula.
Komentari