Štrudla sa orasima i makom

Sastojci

  • 700 grama prosejanog brašna tip 400 meko
  • pola kocke svežeg Alfa kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 200 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 3 žumanceta
  • 2-3 kašike domaće masti
  • Za nadev od oraha: 1 dcl mleka, 100 grama margarina; 4 kašike šećera; 200 grama oraha
  • Za nadev od maka: 2 dcl mleka; 4 kašike šećera; 200 grama maka
  • po želji: šećer u prahu za posipanje

Opis

30'
45'
0
0
  • Kvasac rastvoriti u malo toplog mleka. Kada nadođe dodati ga u brašno.
  • Potom dodati šećer, mleko, mast, ulje i žumanca. Dobro umesiti testo, ostaviti ga na toplom da nadođe i podeliti na dve jufke.
  • Nadev od oraha pripremiti na sledeći način: Mleko i margarin prokuvati. Izmaknuti sa šporeta i u tu smesu dodati 250 grama oraha. Dobro sjediniti i ostaviti da se prohladi.
  • Nadev od maka pripremiti na sledeći način: mleko i šećer prokuvati, potom dodati mak , dobro promešati i ostaviti da se prohladi.
  • Testo razvući oklagijom na pobrašnjenoj radnoj podlozi i filovati štrudlu nadevom od oraha i maka.
  • Peći na 200 stepeni oko 45 minuta.
  • Posuti šećerom u prahu po želji.

Bonus saveti

Nova godina me je oduvek asocirala na predivnu, euforičnu, prazničnu atmosferu kada sve brige i probleme u tom periodu prekrijemo svetlucavim sjajem novogodišnjih lampica. Jer je upravo taj sjaj ono čemu se radujemo i u čemu vidimo nove iskrice sreće, ljubavi, zdravlja, uspeha i prelepih zajedničkih momenata koje priželjkujemo da nas kroz celu narednu godinu prate. Nova godina i novogodišnji praznici imaju posebnu draž u našem domu. Tada je čarolija svuda oko nas, a nama samo preostaje da joj se prepustimo i uživamo u svakom trenutku provedenom sa najdražima uz omiljeni ukus slatkih peciva, koja nas uvek vrate u dane detinjstva i bude sećanja na stari bakin kredenac u kome su se uvek nalazili sastojci za pripremu nama omiljenih štrudli od oraha i maka koje su svojim predivnim mirisom budile sva naša čula.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam