Nova godina me je oduvek asocirala na predivnu, euforičnu, prazničnu atmosferu kada sve brige i probleme u tom periodu prekrijemo svetlucavim sjajem novogodišnjih lampica. Jer je upravo taj sjaj ono čemu se radujemo i u čemu vidimo nove iskrice sreće, ljubavi, zdravlja, uspeha i prelepih zajedničkih momenata koje priželjkujemo da nas kroz celu narednu godinu prate. Nova godina i novogodišnji praznici imaju posebnu draž u našem domu. Tada je čarolija svuda oko nas, a nama samo preostaje da joj se prepustimo i uživamo u svakom trenutku provedenom sa najdražima uz omiljeni ukus slatkih peciva, koja nas uvek vrate u dane detinjstva i bude sećanja na stari bakin kredenac u kome su se uvek nalazili sastojci za pripremu nama omiljenih štrudli od oraha i maka koje su svojim predivnim mirisom budile sva naša čula.
700 grama prosejanog brašna tip 400 meko | |
pola kocke svežeg Alfa kvasca | |
2 kašike šećera | |
200 ml mleka | |
100 ml ulja | |
3 žumanceta | |
2-3 kašike domaće masti | |
Za nadev od oraha: 1 dcl mleka, 100 grama margarina; 4 kašike šećera; 200 grama oraha | |
Za nadev od maka: 2 dcl mleka; 4 kašike šećera; 200 grama maka | |
po želji: šećer u prahu za posipanje | |
1. | Kvasac rastvoriti u malo toplog mleka. Kada nadođe dodati ga u brašno. |
2. | Potom dodati šećer, mleko, mast, ulje i žumanca. Dobro umesiti testo, ostaviti ga na toplom da nadođe i podeliti na dve jufke. |
3. | Nadev od oraha pripremiti na sledeći način: Mleko i margarin prokuvati. Izmaknuti sa šporeta i u tu smesu dodati 250 grama oraha. Dobro sjediniti i ostaviti da se prohladi. |
4. | Nadev od maka pripremiti na sledeći način: mleko i šećer prokuvati, potom dodati mak , dobro promešati i ostaviti da se prohladi. |
5. | Testo razvući oklagijom na pobrašnjenoj radnoj podlozi i filovati štrudlu nadevom od oraha i maka. |
6. | Peći na 200 stepeni oko 45 minuta. |
7. | Posuti šećerom u prahu po želji. |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |