Snickers babka
Opis
Za testo:
2 jaja
600 g brašna
100 g šećera
250 ml toplog mleka
1 – 2 kašike meda
20 g kvasca
1 ravna kašičica soli
Za filovanje:
4 kašike karamel namaza
3 kašike kikiriki putera
100 g crne čokolada sa 74% kakaa
Dodatno:
Malo mleka za premazivanje pre pečenja
Malo meda za premazivanje ispečene babke
Šećer u prahu
U veliku šolju stavite mleko, kvasac i po 1 kašiku šećera i brašna (od izmerene količine). Promešati i ostaviti da zapeni, oko 10 minuta.
Mikserom penasto umutiti jaja sa preostalim šećerom.
U vanglicu prosejati brašno, dodati so, aktiviran kvasac i med.Promešati pa dodati i umućena jaja. Mesiti 10 minuta, poklopiti i ostaviti da narasta 1 – 2 sata.
Razvaljati testo u veliki pravougaoni oblik i premazati mešavinom karamel krema i kikiriki putera. Ravnomerno posuti crnom čokoladom usitnjenom u secku.
Presaviti na pola i lagano razvući oklagijom. Nožem zaseći po dužini, ali tako da ostane spojeno na oba kraja.
Odići od stola jedan kraj i saviti u obliku puža, stavljajući slobodan kraj ispod babke.
Staviti u visok kalup obložen papirom za pečenje (ja sam stavila obruč prečnika 20 cm).
Ostaviti još 30 minuta da se diže. Pre pečenja premazati mlekom i posuti sa malo seckane čokolade. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C oko 45 minuta. Čim lepo porumeni pokriti alu-folijom.
Pečenu babku premazati sa malo meda i posuti šećerom u prahu.
Kolač će i narednog dana biti savršeno svež ako ga čuvate u dobro zatvorenoj kutiji.
Može se peći i u običnoj tepsiji, samo će više otići u širinu.