Cimet jelkica
Sastojci
- 500 g brašna
- 25 g Vrenje svežeg kvasca
- 120 g šećera
- 50 ml mlake vode
- 250 ml mleka
- 120 ml ulja
- 120 g maslaca
- 3 kesice cimeta
- 1 žumance
- malo ulja.
Opis
- U mlakoj vodi razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostaviti da odstoji oko pet minuta. Nadošlom kvascu dodati ulje, mleko, preostali šećer i brašno. Umesiti meko glatko testo, pa ostaviti da odstoji oko 20- ak minuta.
- Odstojalo testo ponovo premesiti i ostaviti da nadođe oko sat vremena.
- U međuvremenu, omekšali maslac pomešati sa cimetom i ostaviti sa strane.
- Testo podeliti na 10 približno jednakih loptica. Ostaviti ih da nadođu oko 20 minuta.
- Svaku lopticu razviti u što tanju pravougaonu koru. Premazati je mešavinom maslaca i cimeta. Podeliti na šest približno jednakih pravougaonika, pa ređati jedan preko drugog.
- Zatim podeliti na dve trake, pa od njih uplesti spiralu. Postupak ponoviti i sa preostalim testom.
- Ređati ih u pleh obložen pek papirom. Ostaviti ih da odstoje oko sat vremena.
- Premazati ih umućenim žumancetom i peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 minuta.
- Kada se prohlade, seći na različite veličine- od najmanje do najveće. Od njih formirati jelkicu. Posuti je cimetom i ukrasiti zvezdastim anisom, pa poslužiti.
Bonus saveti
Ovo je omiljeno pecivo svih mališana. Oni rado učestvuju u pripremi, a kuća miriše na cimet i praznike. Prava novogodišnja atmosfera.
Komentari