Praznična pogača
Sastojci
- 300 ml voda
- 200 ml jogurt
- 1 kocka Alfa kvasac
- 1 kašičica šećer
- 3 kašičice soli
- 3 kašika ulja
- 900 gr brašna
- Za premazivanje je potrebno :
- 1 jaje
- 30 gr susam
- 10 gr laneno seme
- 3 gr morske soli
- 200 gr margarin
Opis
- Aktivirati kvasac.Pomešati vodu,jogurt,dodati šećer,kvasac i nekoliko kašika brašna.Promešati varjačom i ostavite par minuta da krene kvasac.U drugu posudu stavite ulje,so,polovinu brašna,isipati nadošli kvasac i sa preostalim brašnom zamesite glatko testo.
- Testo odmah podelite na dve lopte,jednu veću i drugu manju.Svaki deo podelite na 6 loptica.Margarin zagrejte.Svaku lopticu oklagijom razviti,premazati otopljrnim margarinom i slagati jednu na drugu,veću na veću a manju na manju.Zadnja ,šesta se ne premazuje.
- Veći deo razviti oklagijom u veliki krug.Premazati margarinom i smotati u rolnu a zatim jedan kraj preklopiti ka drugom.Ostaviti 10 minuta pa razviti u četvrtastu ploču od 1 cm debljine.Točkićem,po celoj dužini testa iseći trouglove,kao za kiflice.Smotati u rolnu,ne kao za kiflice već ravnomerno po jednoj strani trougla.Poređati u tepsiju sa većim razmakom.
- Manji deo testa razviti u veliki krug.Premazari margarinom i smotati u rolnu.Iseći testo u cik-cak.Poređati naizmenično između urolovanog testa.Pokriti prianjajućom folijom i ostaviti najmanje 30 minuta da miruje testo.
- Jaje umutite viljuškom i premažite celu pogaču.Pospite veće delove susamom a manje lanenim semenom.Ako je ostalo margarina prelijte preko pogače.Pospite morskom solju.
- Peći na 200 C oko 10 minuta a onda smanjite rernu na 150 i dopecite još 10 minuta. Uživajte u divnom ukusu. Prijatno !
Komentari