Zeke pravim svake godine za Uskrs. Posle farbanih jaja zeke su obavezne za stolom. Jako su ukusni i dekorativni. Za dečicu je prava radost. Mada priznajem i ja sam se odusevila i obradovala kako lepo izgledaju ☺ Mekani i ukusni zacas su nestali sa stola.To je kod mene već dugi niz godina tradicija.Kad imamo goste,povećam meru i pravim za sve po jednog zeku.
400 ml toplog mleka | |
1/2 kockice alfa kvasca | |
1 kašičica šećera | |
75 ml ulja | |
1 kašika soli | |
oko 700 g brašna | |
Za premaz testa: 1 jaje | |
malo susama | |
2 špagete | |
6 zrna bibera | |
1. | Priprema: U toplom mleku razmutiti kvasac i šećer. Izmešati. Dodati ulje i so. Izmešati. Dodati brašno i umesiti mekano testo. Ostaviti testo da naraste.Narašlo testo podeliti na 3 dela. |
2. | Svaku jufku podeliti na 2 dela jedan veći za trup i jedan manji za glavicu. Od većeg dela testa uzeti 5 kuglice.Po 2 za noge i ruke i 1 za uši. Na pleh staviti pek papir i stavljati delove zeke. Prvo trup, pa glavica, noge i ručice, za uši rastanjiti delić kuglice testa pa podeliti na pola. Staviti po 2 zrna bibera za oči i podelite šagete da budu iste veličine za brkove. Napraviti još dva zeca od preostale 2 jufke. |
3. | Umutiti jaje pa premazati zeke. Posuti susam na trup i uši. Peći zeke na 200 C oko 30 minuta. Vruće zeke zamotati u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohlade. Služiti tople zečice. I uživati u prelepom ukusu! |
4. | |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |