Sastojci

400 ml toplog mleka
1/2 kockice alfa kvasca
1 kašičica šećera
75 ml ulja
1 kašika soli
oko 700 g brašna
Za premaz testa: 1 jaje
malo susama
2 špagete
6 zrna bibera
1.Priprema: U toplom mleku razmutiti kvasac i šećer. Izmešati. Dodati ulje i so. Izmešati. Dodati brašno i umesiti mekano testo. Ostaviti testo da naraste.Narašlo testo podeliti na 3 dela.
2.Svaku jufku podeliti na 2 dela jedan veći za trup i jedan manji za glavicu. Od većeg dela testa uzeti 5 kuglice.Po 2 za noge i ruke i 1 za uši. Na pleh staviti pek papir i stavljati delove zeke. Prvo trup, pa glavica, noge i ručice, za uši rastanjiti delić kuglice testa pa podeliti na pola. Staviti po 2 zrna bibera za oči i podelite šagete da budu iste veličine za brkove. Napraviti još dva zeca od preostale 2 jufke.
3.Umutiti jaje pa premazati zeke. Posuti susam na trup i uši. Peći zeke na 200 C oko 30 minuta. Vruće zeke zamotati u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohlade. Služiti tople zečice. I uživati u prelepom ukusu!
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Zeke pravim svake godine za Uskrs. Posle farbanih jaja zeke su obavezne za stolom. Jako su ukusni i dekorativni. Za dečicu je prava radost. Mada priznajem i ja sam se odusevila i obradovala kako lepo izgledaju ☺ Mekani i ukusni zacas su nestali sa stola.To je kod mene već dugi niz godina tradicija.Kad imamo goste,povećam meru i pravim za sve po jednog zeku.