Smena godišnjih doba je izazovna za naš organizam. Može da doprinese iscrpljenosti i malaksalosti organizma. Jesen dodatno teško podnosimo jer je dan kraći, manje je Sunca, temperature su niže,ali i zbog dodatnih obaveza kao što je početak školske godine i povratak na posao nakon odmora. Zbog svega toga potrebno je da ojačamo svoj organizam i pomognemo mu da lakše podnese sve izazove. Priroda se pobrinula za to, pa su nam sada dostupne namirnice koje će nam dati energiju, razni orašasti plodovi, grožđe, šljive, jabuke, bundeve, paprike…

Orašasti plodovi imaju mnoge zdravstvene benefite. Puni su raznovrsnih nutrijenata i izvor su vitamina i minerala. Bogati su antioksidansima, vitaminom E, selenom… 

Bundeva sadrži beta karoten koji jača imunitet, ali i vitamine B1, B2, B6, A, folnu kiselinu, gvožđe… Blagotvorna  je za digestivni trakt. Koristi se u brojnim slanim i slatkim receptima. 

Grožđe ima brojne zdravstvene prednosti, prvenstveno zbog visokog sadržaja hranljivih materija i antioksidanata korisnih za srce, mozak, kosti, oči… Grožđe konzumiramo sveže kao najzdraviji izbor, kao sok gde gubimo deo antioksidanasa i vlakana, ali i kao vino, naravno u umerenim količinama. 

Paprika nam dolazi u raznim bojama i veličinama, od malih i najljućih, do onih velikih mesnatih idealnim za punjenje. Veoma su bogate vitaminom C i drugim vitaminima i vlaknima. Paprika nam pruža ogromne mogućnosti za konzumiranje. Na prvom mestu, naravno, možemo je jesti svežu ili u salati, pržiti, puniti, pohovati, dinstati, dodavati čorbama, sušiti i koristiti kao začin i na kraju možemo je pretvoriti u nezaobilazni deo zimnice-ajvar. 

Svakako je najzdravije konzumirati lokalnu, sezonsku i svežu hranu. Međutim, da bi smo neke namirnice sačuvali i van sezone pripremamo zimnicu. 

Zimnica je jedan od najstarijih načina konzerviranja hrane. Može se vršiti sušenjem, zaslađivanjem, kišeljenjem, soljenjem… 

Meni je omiljena priprema ajvara. Proces je koji je zahtevan i ume da potraje, ali kada se tokom hladne zime posegne za teglom ajvara, pa još uz neku vruću pogaču, shvatite da je sve vredelo. 

Za pripremu zimnice, posebno ajvara, potrebno je više ljudi, bar u našem slučaju. Jedan peče papriku, svi ljušte, neko melje, neko priprema tegle, na smenu se meša u ogromnoj šerpi, a tu je i ložač vatre. I na kraju to nije samo priprema zimnice, već jedan pravi porodični događaj, a to je upravo i suština.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.