Extra čokoladne lisnate kiflice

Opis

• ZA TESTO:
700 g brašna
1 kom jaje
1 ipo kesica suvog kvasca ili 20 g svežeg kvasca Vrenje
4 kašike ulja
2,5 dl mlijeka
180 g jogurta
2 kašike šećera
1/2 kašičice soli
2 kašike kakaa
1 kom pomorandže, rendanakorica

• ZA PREMAZATI TESTO:
200 g maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi

• ZA PUNJENJE:
Po želji nutela ili čokolada

Priprema

U manjoj posudi izmešati kvasac, 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu brašna, preliti sa 1 dl mlakog mleka i ostaviti da nadođe.

Pomešati ostatak mleka i jogurt i uz neprekidno mešanje podgrejati da bude mlako. Obratite pažnju na mere za jogurt (grami ne ml!).

U većoj posudi razmutiti jaje, dodati šećer, so i ulje i promešati. Dodati mešavinu mleka i jogurta i nadošli kvasac, promešati i na kraju dodati rendanu koricu pomorandže.

Od brašna odvojiti 2 kašike i ostaviti sa strane.

U smesu sa kvascem postepeno sipati brašno i umesiti da se sve fino poveže.

Testo podeliti na 2 dela. U jedan deo testa umešati 2 kašike brašna (koje smo ostavili sa strane), a u drugi prosejani kakao. Testa dobro izraditi da postanu glatka i da se ne lepe. Pokriti i ostaviti da naraste. Najbolje je još jednom blago premesiti testa i da ponovo narastu.

Svako testo (tamno i svetlo) podeliti na po 6 delova i oblikovati loptice. Ostaviti ih pokrivene samolepljivom folijom da odmore 10-ak minuta.

Za jednu jufku uzeti po tri loptice od svakog testa (prva je tamna pa svijetla itd), razviti u krug, premazivati svaku osim zadnje omekšalim maslacem i slagati jednu na drugu. Tako uraditi i sa drugim delom testa za drugu jufku.

Premazano testo istanjiti (povremeno ga posipati brašnom i prevrtati), podeliti na 12 ili 16 jednakih delova, filovati i savijati kiflice.

Slagati u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 200°C oko 20 minuta.

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam