Saveti za pripremu domaćih sokova

Sada su pijace mesto sa najlepšim bojama, kroz koje se širi miris svežih jagoda, višanja, trešanja i malina. Pravo je vreme da se razmišlja o pripremi zimnice, ali pre nje na redu su domaći sokovi i sirupi.

Za pripremu sokova potrebno je posebnu pažnju posvetiti izboru voća. Voće bi trebalo da bude najkvalitetnije, zrelo i neoštećeno, a sokovi da se pripremaju sa mnogo ljubavi i posvećenosti.

Voćni sok bi trebalo da se kuva na jakoj vatri, a pena koja se stvara prilikom kuvanja mora se stalno uklanjati. Kada sok više ne peni, znajte da je dovoljno kuvan. Ono o čemu svaka domaćica mora voditi računa jeste da se sok ne kuva predugo jer tada postaje smeđ i gubi prirodan ukus i aromu. Dok je još uvek vruć, sok se uliva u flaše, a zatim ga je neophodno dobro zatvoriti. Najbolje je kao zatvarač iskoristiti plutu ili pak dobro zatvoren čep. 

Postoje različiti načini pripreme domaćih sokova i sve zavisi od toga koji od njih želite da pripremite – kašasti ili gusti sok, ili sirup za rastvaranje. Savetujemo vam da testirate i pronađete onaj koji najviše odgovara vašem ukusu.

Dobri, stari sirup od zove. Za ovaj sirup, na litru vode ide 10 procvetalih cvetova zove. Prošetajte prirodom i pronađite ih sami ili jednostavno potražite kod svog omiljenog prodavca na pijaci. Naša preporuka je da dodate i listove nane i limun, jer će to soku dati onaj pravi ukus i još bolji miris.

Ima li šta lepše od domaćeg, osvežavajućeg soka od višanja? Pored toga što ovaj napitak osvežava, neretko se pominju i lekovita svojstva ovog voća. Varijacija ima mnogo, od bistrog, do gustog, sa šećerom ili bez. Jedina stvar oko koje treba dosta vremena je “cepanje” višanja ili vađenje koštica. Zavucite rukave, pustite omiljenu muziku i bacite se na posao.

Ono što mnoga deca, ali i odrasli, obožavaju jeste sok od jagoda. Oko pripreme ovog soka nije potreban velik trud i napor. Dovoljno je da se jagodice operu, skinu peteljke i mogu na kuvanje.

Poslednjih godina postao je popularan i sok od koprive. Verujemo da vam na prvu loptu ne zvuči ukusno, ali morate ga probati. Takođe, i on je mnogo lepši uz limun koji njegovom ukusu daje posebnu notu osveženja. Uz par kockica leda, napravite sebi ugođaj i predah od vrelih dana.

Ukus domaćeg soka nas uvek vrati u detinjstvo, prisetimo se kada smo neke osvežavajuće napitke pili kod naših baka, a određene zalihe flaša donosili i našim kućama.

Za neke sokove je neophodno dosta vremena i truda da ih napravite, ali se taj trud uvek isplati.

Da li ste i vi ljubitelji domaćih sokova? Pišite nam koji vam je omiljeni i podelite ovaj tekst. Želimo vam leto puno osvežavajućeg soka i uživanja. 🙂

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam