Sastojci

300 ml mleka
2 kašike šećera
1/2 kockice alfa kvasca
1 jaje
100 g maslaca
1 kašika soli
oko 600 g brašna
12 manjih viršli
1 jaje (za premaz zeka)
1 kesica bibera u zrnu
1.Priprema: Toplom mleku dodati šećer, izmrviti kvasac i ostaviti da naraste. Dodati otopljen maslac, jaje i so, izmešati. Postepeno dodavati brašno i umesiti mekano testo koje se ne lepi. Ostviti testo da naraste. Naraslo testo podeliti na 12 dela. Svaki deo premesiti i oblikovati jufku. Svaku jufku razviti oklagijom. Zatim urolati. Saviti rolnu da se dobije oblik slova U. Donji deo testa prebaciti preko, i provući testo kao omču. Rukama malo oblikovati testo i provući viršlu. Zeku premazati umućenim jajetom. Staviti zrna bibera za oči i nos. Ponoviti postupak sa ostalim testom. Zeke ređati u pleh obložen pek papirom. Peći na 200 C oko 40 minuta. Služiti tople zeke i uživati u ukusu.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Ovo pecivo će biti posebno interesantno deci zbog svog oblika. Priprema se jednostavno, a verujte privući će svačiju pažnju kada ga iznesete na sto. Upotpuniće uskršnju trpezu, kao dekoracija. A može ih poslužiti za večeru ili za doručak. Probajte da napravite i iznenadite dečicu.Omiljeno prolećno pecivo za najradosniji prznik u godini.