Ovo pecivo će biti posebno interesantno deci zbog svog oblika. Priprema se jednostavno, a verujte privući će svačiju pažnju kada ga iznesete na sto. Upotpuniće uskršnju trpezu, kao dekoracija. A može ih poslužiti za večeru ili za doručak. Probajte da napravite i iznenadite dečicu.Omiljeno prolećno pecivo za najradosniji prznik u godini.
300 ml mleka | |
2 kašike šećera | |
1/2 kockice alfa kvasca | |
1 jaje | |
100 g maslaca | |
1 kašika soli | |
oko 600 g brašna | |
12 manjih viršli | |
1 jaje (za premaz zeka) | |
1 kesica bibera u zrnu | |
1. | Priprema: Toplom mleku dodati šećer, izmrviti kvasac i ostaviti da naraste. Dodati otopljen maslac, jaje i so, izmešati. Postepeno dodavati brašno i umesiti mekano testo koje se ne lepi. Ostviti testo da naraste. Naraslo testo podeliti na 12 dela. Svaki deo premesiti i oblikovati jufku. Svaku jufku razviti oklagijom. Zatim urolati. Saviti rolnu da se dobije oblik slova U. Donji deo testa prebaciti preko, i provući testo kao omču. Rukama malo oblikovati testo i provući viršlu. Zeku premazati umućenim jajetom. Staviti zrna bibera za oči i nos. Ponoviti postupak sa ostalim testom. Zeke ređati u pleh obložen pek papirom. Peći na 200 C oko 40 minuta. Služiti tople zeke i uživati u ukusu. |
2. | |
3. | |
4. | |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |