Za testo: 1 kg brašna 250 ml mleko 1 kašičica šećera 1 vanilin šećer 1 kesica Vrenje suvog kvasca 250 ml voda 200 g jogurt 100 ml ulje 1 kašika soli Za nadev: po potrebi krem(džem) Za premazivanje: 1 jaje 1 kašika mleko po potrebi ulje Za posipanje: po potrebi šećer u prahu Priprema: 1U dublju posudu usuti brašno,po sredini napraviti udubljenje i uliti mlako mleko. Dodati šećer,vanilin šećer,vrenje suvi kvasac i promešati(po sredini). Ostaviti da odstoji 5 minuta. Dodati mlaku vodu,jogurt i promešati. Uliti ulje(2 kašike ulja odvojiti sa strane,trebaće za kasnije),pa dodati so. Sve izmešati varjačom dok može,a zatim rukama zamesiti testo(kako se testo ne bi lepilo za ruke,potrebno je ruke pouljiti). Na kraju dodati one 2 kašike ulja koje ste odvojili sa strane,premesiti testo,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste. 2.Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 4 dela oblikujući jufkice. Jednu jufkicu razviti oklagijom u oblik pravougaonika. Iseći na 12 delova i na svaki deo testa staviti krem(ja sam na 6 delova testa stavila nutelu,a na preostalih 6 džem). 3.Spojiti krajeve,dobro zatvoriti i poređati u uljem podmazanu vatrostalnu posudu(pekač). Jaje i 1 kašiku mleka razmutiti viljuškom i pomoću silikonske četkice premazati buhtle. Peći u dobro zagrejanij rerni na 180 stepeni 25 minuta. 4.Gotove buhtle izvaditi iz rerne,premazati ih uljem i ostaviti da se prohlade. 5.Prohlađene buhte posuti šećerom u prahu. 6.Buhtle servirati i poslužiti. Komentar: Ove buhtle naše dete obožava,pa ih obavezno spremam za uskršnje praznike i zato su nam omiljeno uskršnje pecivo. Utrošila sam jedan deo testa.Preostalo testo sam rasporedila u 3 kese,dobro zavezala i odložila u zamrzivač,pa sam po potrebi spremala.Pravila sam pizza rolnice(uskoro postavljam i za njih recept).Testo je univerzalno,pa možete praviti i slatka,a i slana peciva.Potrebno je samo da testo odmrznete,premesite i nadevate filovima po svom izboru.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.