Sastojci

500 g brašna
25 g Vrenje svežeg kvasca
120 g šećera
50 ml mlake vode
250 ml mleka
120 ml ulja
120 g maslaca
3 kesice cimeta
1 žumance
malo ulja.
1.U mlakoj vodi razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostaviti da odstoji oko pet minuta. Nadošlom kvascu dodati ulje, mleko, preostali šećer i brašno. Umesiti meko glatko testo, pa ostaviti da odstoji oko 20- ak minuta.
2.Odstojalo testo ponovo premesiti i ostaviti da nadođe oko sat vremena.
3.U međuvremenu, omekšali maslac pomešati sa cimetom i ostaviti sa strane.
4.Testo podeliti na 10 približno jednakih loptica. Ostaviti ih da nadođu oko 20 minuta.
5.Svaku lopticu razviti u što tanju pravougaonu koru. Premazati je mešavinom maslaca i cimeta. Podeliti na šest približno jednakih pravougaonika, pa ređati jedan preko drugog.
6.Zatim podeliti na dve trake, pa od njih uplesti spiralu. Postupak ponoviti i sa preostalim testom.
7.Ređati ih u pleh obložen pek papirom. Ostaviti ih da odstoje oko sat vremena.
8.Premazati ih umućenim žumancetom i peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 minuta.
9.Kada se prohlade, seći na različite veličine- od najmanje do najveće. Od njih formirati jelkicu. Posuti je cimetom i ukrasiti zvezdastim anisom, pa poslužiti.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Ovo je omiljeno pecivo svih mališana. Oni rado učestvuju u pripremi, a kuća miriše na cimet i praznike. Prava novogodišnja atmosfera.