Cimet jelkica

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 25 g Vrenje svežeg kvasca
  • 120 g šećera
  • 50 ml mlake vode
  • 250 ml mleka
  • 120 ml ulja
  • 120 g maslaca
  • 3 kesice cimeta
  • 1 žumance
  • malo ulja.

Opis

120'
25'
0
0
  • U mlakoj vodi razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostaviti da odstoji oko pet minuta. Nadošlom kvascu dodati ulje, mleko, preostali šećer i brašno. Umesiti meko glatko testo, pa ostaviti da odstoji oko 20- ak minuta.
  • Odstojalo testo ponovo premesiti i ostaviti da nadođe oko sat vremena.
  • U međuvremenu, omekšali maslac pomešati sa cimetom i ostaviti sa strane.
  • Testo podeliti na 10 približno jednakih loptica. Ostaviti ih da nadođu oko 20 minuta.
  • Svaku lopticu razviti u što tanju pravougaonu koru. Premazati je mešavinom maslaca i cimeta. Podeliti na šest približno jednakih pravougaonika, pa ređati jedan preko drugog.
  • Zatim podeliti na dve trake, pa od njih uplesti spiralu. Postupak ponoviti i sa preostalim testom.
  • Ređati ih u pleh obložen pek papirom. Ostaviti ih da odstoje oko sat vremena.
  • Premazati ih umućenim žumancetom i peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 minuta.
  • Kada se prohlade, seći na različite veličine- od najmanje do najveće. Od njih formirati jelkicu. Posuti je cimetom i ukrasiti zvezdastim anisom, pa poslužiti.

Bonus saveti

Ovo je omiljeno pecivo svih mališana. Oni rado učestvuju u pripremi, a kuća miriše na cimet i praznike. Prava novogodišnja atmosfera.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam