Ovo je omiljeno pecivo svih mališana. Oni rado učestvuju u pripremi, a kuća miriše na cimet i praznike. Prava novogodišnja atmosfera.
500 g brašna | |
25 g Vrenje svežeg kvasca | |
120 g šećera | |
50 ml mlake vode | |
250 ml mleka | |
120 ml ulja | |
120 g maslaca | |
3 kesice cimeta | |
1 žumance | |
malo ulja. | |
1. | U mlakoj vodi razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostaviti da odstoji oko pet minuta. Nadošlom kvascu dodati ulje, mleko, preostali šećer i brašno. Umesiti meko glatko testo, pa ostaviti da odstoji oko 20- ak minuta. |
2. | Odstojalo testo ponovo premesiti i ostaviti da nadođe oko sat vremena. |
3. | U međuvremenu, omekšali maslac pomešati sa cimetom i ostaviti sa strane. |
4. | Testo podeliti na 10 približno jednakih loptica. Ostaviti ih da nadođu oko 20 minuta. |
5. | Svaku lopticu razviti u što tanju pravougaonu koru. Premazati je mešavinom maslaca i cimeta. Podeliti na šest približno jednakih pravougaonika, pa ređati jedan preko drugog. |
6. | Zatim podeliti na dve trake, pa od njih uplesti spiralu. Postupak ponoviti i sa preostalim testom. |
7. | Ređati ih u pleh obložen pek papirom. Ostaviti ih da odstoje oko sat vremena. |
8. | Premazati ih umućenim žumancetom i peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 minuta. |
9. | Kada se prohlade, seći na različite veličine- od najmanje do najveće. Od njih formirati jelkicu. Posuti je cimetom i ukrasiti zvezdastim anisom, pa poslužiti. |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |