Sastojci

650 g brasna
25 grama Alfa ili Vrenje svezeg kvasca
1 kasika secera
300 ml mleka
2 jajeta
60 ml ulja
1 kasicica soli
100 g otopljenog margarina
malo susama za posipanje
1.U mlako mleko izmrviti kvasac i dodati kasiku secera. Kada kvasac pocne da radi, spojiti ga sa ostalim sastojcima u vangli-brasnom, uljem, jednim jajetom i kasicicom soli. Umesiti testo, pokriti ga plasticnom folijom i ostaviti da se udvostruci.
2.Nakon toga, testo podeliti nja 14 delova-13 jednakih i jedan manji. Oblikovati loptice i ostaviti ih desetak minuta da odmore.
3.Nakon toga, osam loptica razvaljati do velicine dezertnog tanjira, zaseci na jednom mestu, premazati otopljenim margarinom i urolati u obliku fiseka. Poredjati ih uz ivicu tepsije oblozenu papirom za pecenje.
4.Zatim, razvaljati naredne tri loptice, pa premazati prvu otopljenim margarinom, preklopiti drugom, pa i nju premazati i preklopiti trecom koja se ne premazuje. Iseci na osam delova, svaki deo zaseci u tri trake i isplesti pletenicu. Pletenice rasporediti izmedju fiseka.
5.Preostale dve loptice razvaljati , pa jednu premazati otopljenim margarinom i premazati drugom, koja se ne premazuje, pa iseci na osam delova. Siri deo spojiti, poredjati izmedju pletenica i saviti uzi deo ispod. Poslednju malu lopticu staviti na sredinu pogace i ostaviti da pogaca naraste.
6.Pred samo pecenje, pogacu premazati umucenim jajetom, posuti susamom i peci na 200 stepeni oko 35 minuta.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Za vreme novogodisnjih praznika, baka je bila u kuhinji, vredno spremala praznicni rucak, dok su joj mama I strina pomagale. Mirisi su se sirili, ali nista nije rasirilo nozdrve kao miris pogace koja se pece. Sa sirom ili ajvarom, kako god, bila je vrhunac praznicnog rucka za nas I cesto bismo je, kada nas niko ne gleda, uzimali sa pleha tek prohladjenu I trpali u usta, pre rucka. Samo bi nas tragovi prosutog susama odavali, ali deka bi uvek preuzimao krivicu I govorio da on nije mogao da joj odoli, jer ne ide da deca “pokvare rucak.” Onda bi se okrenuo I namignuo nam I svi bismo bili srecni. Na trpezi je bilo svega sto prilici praznicima, od domaceg suvog mesa, sarme, preko pecenja I salata. Sve preukusno, ali uvek smo slabo jeli, jer bismo se prethodno zasitili pogacom, koja je bila bez konkurencije. Tako je i danas, spremamo je za praznike sestra i ja , pa delic bezbriznosti i detinjstva prenosimo na svoju porodicu i na svoje malisane, koji rade isto sto i nas dve nekada.