Za vreme novogodisnjih praznika, baka je bila u kuhinji, vredno spremala praznicni rucak, dok su joj mama I strina pomagale. Mirisi su se sirili, ali nista nije rasirilo nozdrve kao miris pogace koja se pece. Sa sirom ili ajvarom, kako god, bila je vrhunac praznicnog rucka za nas I cesto bismo je, kada nas niko ne gleda, uzimali sa pleha tek prohladjenu I trpali u usta, pre rucka. Samo bi nas tragovi prosutog susama odavali, ali deka bi uvek preuzimao krivicu I govorio da on nije mogao da joj odoli, jer ne ide da deca “pokvare rucak.” Onda bi se okrenuo I namignuo nam I svi bismo bili srecni. Na trpezi je bilo svega sto prilici praznicima, od domaceg suvog mesa, sarme, preko pecenja I salata. Sve preukusno, ali uvek smo slabo jeli, jer bismo se prethodno zasitili pogacom, koja je bila bez konkurencije. Tako je i danas, spremamo je za praznike sestra i ja , pa delic bezbriznosti i detinjstva prenosimo na svoju porodicu i na svoje malisane, koji rade isto sto i nas dve nekada.
650 g brasna | |
25 grama Alfa ili Vrenje svezeg kvasca | |
1 kasika secera | |
300 ml mleka | |
2 jajeta | |
60 ml ulja | |
1 kasicica soli | |
100 g otopljenog margarina | |
malo susama za posipanje | |
1. | U mlako mleko izmrviti kvasac i dodati kasiku secera. Kada kvasac pocne da radi, spojiti ga sa ostalim sastojcima u vangli-brasnom, uljem, jednim jajetom i kasicicom soli. Umesiti testo, pokriti ga plasticnom folijom i ostaviti da se udvostruci. |
2. | Nakon toga, testo podeliti nja 14 delova-13 jednakih i jedan manji. Oblikovati loptice i ostaviti ih desetak minuta da odmore. |
3. | Nakon toga, osam loptica razvaljati do velicine dezertnog tanjira, zaseci na jednom mestu, premazati otopljenim margarinom i urolati u obliku fiseka. Poredjati ih uz ivicu tepsije oblozenu papirom za pecenje. |
4. | Zatim, razvaljati naredne tri loptice, pa premazati prvu otopljenim margarinom, preklopiti drugom, pa i nju premazati i preklopiti trecom koja se ne premazuje. Iseci na osam delova, svaki deo zaseci u tri trake i isplesti pletenicu. Pletenice rasporediti izmedju fiseka. |
5. | Preostale dve loptice razvaljati , pa jednu premazati otopljenim margarinom i premazati drugom, koja se ne premazuje, pa iseci na osam delova. Siri deo spojiti, poredjati izmedju pletenica i saviti uzi deo ispod. Poslednju malu lopticu staviti na sredinu pogace i ostaviti da pogaca naraste. |
6. | Pred samo pecenje, pogacu premazati umucenim jajetom, posuti susamom i peci na 200 stepeni oko 35 minuta. |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |