Čoko-Voćni-Mirisan Novogodišnji kolač

Sastojci

  • 600-650g Brašna tip 400 MEKO
  • 20 g svežeg kvasca ALFA
  • 150 ml mlakog mleka
  • Kašika šećera za kvasac
  • 1 kesica Burbon vanilin šećera ili običnog vanil šećera
  • 1 kesica Rum šećera
  • 200 g šećera u prahu
  • 150 g omekšalog putera
  • 4 jaja
  • Prstohvat soli
  • 100 g badema
  • 5-6 suvih šljiva
  • 50 g kandirane brusnice
  • 50 g suvog grožđa
  • 100 g mlečne čokolade
  • Malo ruma ( po želji dodajte 7-8 kapi u suvo grožđe)

Opis

20'
35'
0
0
  • 1. Suvo voće i badem iseckajte što sitnije
  • 2. Mlečnu čokoladu iseckajte na male kockice
  • 3. U mlako mleko izdrobiti kvasac, dodati jednu kašiku kristal šećera i kašiku brašna. Promešajte lepo i ostavite sa strane da kvasac nadođe.
  • 4. U većoj činiji staviti jaja, šećer u prahu, omekšali puter ( sobne temperature), burbon vanilin šećer i rum šećer, pa mikserom mutiti par minuta.
  • 5. Zatim u to dodati nadošao kvasac i sve sjediniti mikserom.
  • 6. Lagano dodavati brašno i mutiti sve dok je to moguće raditi mikserom, potom dodati prstohvat soli i nastavite da mesite testo rukama. To radite dok ne utrošite brašno ( ostavite samo par kašika da imate kada ga budete razvlačili). Nemojte da vas buni što je testo malo ređe, tako i treba biti!
  • 7. Dobijeno testo pokrite prozirnom folijom i krpom i ostavite ga 90 min. da se udupla.
  • 8. Na pobrašnjavljenoj podlozi lagano razvucite testo, pa od gore malo pospite brašnom da biste lakše razvukli. gore poređajte seckano voće i čokoladu, lagano urolajte, premesite i opet urolajte i tako ga prenesite u puterom podmazan kuglof.
  • 9. Prekrite ga providnom folijom i krpom, i ostavite ga pola sata na toplom. Nakon tog vremena, stavite kolač u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite ga oko 35 min ( u zavisnosti od rerne). Ukoliko počinje da brzo potamnjuje od gore, prekrite ga alu folijom, i nastavite da ga pečete.
  • 10. Gotov kolač odmah izvadite iz kuglofa, premažite ga malo sa otopljenim puterom, i tek kada se ohladi pospite ga šećerom u prahu i poslužite! Sigurna sam da će vam se dopasti, i cela kuća mirisaće na ovaj lepi Novogodišnji kolač! Prijatno i želim Vam srećne i slatke praznike!

Bonus saveti

U kolač slobodno možete dodati i ostalo suvo voće, ali meni je ova kombinacija najlepša uz čokoladu.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam