600 g brašna 1 kocka ALFA kvasca 3 kašike šećera 1/2 kašičice soli 100 ml ulja 300 ml mleka 3 kašike kakao 1 jaje Fil: 250 g margarina 200 g šećer u prahu 200 g čokolade Zagrejati mleko da bude mlako. Odvojiti manju količinu pa u nju razmutiti kvasac i kašiku šećera. Ostaviti da nadođe. U posudu za mešenje staviti jedan deo brašna, ostatak mleka, ostatak šećera, so, ulje. Dodati i nadošli kvasac. Umesiti testo postepeno dodavajući ostatak brašna. Negde na pola mešenja još dok je testo dosta mekano podeliti ga na dva dela. U jedan deo staviti kakao. Onda umesiti i jedno i drugo testo do kraja. Treba biti fino glatko testo da se ne lepi za ruke. Ostaviti tako oba testa da narastu oko pola sata. Spremiti fil. Margarin malo istopiti u mikrotalasnu da bude skroz mekan. Zatim mu dodati šećer u prahu i dobro izraditi da se sjedini. Na kraju dodati istopljenu čokoladu i sve lepo sjediniti da se dobije lako razmaziv fil. Nadošlo testo podeliti na dva dela. Da se dobiju dve bele obge i dve braon obge. Razviti svaku obgu sto tanje i do pola je premazati filom. Stavljati jednu preko druge. Onda tu stranu gde je namazan fil do pola iseći na trake pa sveku traku uviti u spiralu. (vidi sliku) Tako sve zajedno uviti u rolat i formirati veknicu. Veknicu premazati umućenim jajetom i ostaviti tako u duguljasti kalup za hleb još oko 15 minuta, taman toliko koliko treba da se zagreje rerna na 200 stepeni. Kada je Uskrs deca ovu veknicu obozavaju,mnogo vise od kolača.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.