• ZA TESTO: 700 g brašna 1 kom jaje 1 ipo kesica suvog kvasca ili 20 g svežeg kvasca Vrenje 4 kašike ulja 2,5 dl mlijeka 180 g jogurta 2 kašike šećera 1/2 kašičice soli 2 kašike kakaa 1 kom pomorandže, rendanakorica • ZA PREMAZATI TESTO: 200 g maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi • ZA PUNJENJE: Po želji nutela ili čokolada Priprema U manjoj posudi izmešati kvasac, 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu brašna, preliti sa 1 dl mlakog mleka i ostaviti da nadođe. Pomešati ostatak mleka i jogurt i uz neprekidno mešanje podgrejati da bude mlako. Obratite pažnju na mere za jogurt (grami ne ml!). U većoj posudi razmutiti jaje, dodati šećer, so i ulje i promešati. Dodati mešavinu mleka i jogurta i nadošli kvasac, promešati i na kraju dodati rendanu koricu pomorandže. Od brašna odvojiti 2 kašike i ostaviti sa strane. U smesu sa kvascem postepeno sipati brašno i umesiti da se sve fino poveže. Testo podeliti na 2 dela. U jedan deo testa umešati 2 kašike brašna (koje smo ostavili sa strane), a u drugi prosejani kakao. Testa dobro izraditi da postanu glatka i da se ne lepe. Pokriti i ostaviti da naraste. Najbolje je još jednom blago premesiti testa i da ponovo narastu. Svako testo (tamno i svetlo) podeliti na po 6 delova i oblikovati loptice. Ostaviti ih pokrivene samolepljivom folijom da odmore 10-ak minuta. Za jednu jufku uzeti po tri loptice od svakog testa (prva je tamna pa svijetla itd), razviti u krug, premazivati svaku osim zadnje omekšalim maslacem i slagati jednu na drugu. Tako uraditi i sa drugim delom testa za drugu jufku. Premazano testo istanjiti (povremeno ga posipati brašnom i prevrtati), podeliti na 12 ili 16 jednakih delova, filovati i savijati kiflice. Slagati u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 200°C oko 20 minuta.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.