Prošle godine,za vreme uskršnjeg raspusta,dolazila nam je drugarica moje ćerkice i pravila sam im ove krofne.Oduševile su se,pa je samim tim ovo moj omiljeni prolećni recept.Ponovićemo druženje i spremiću im iste ovakve krofne.Mekane,ukusne,još prelivene čokoladom-pravo uživanje.
180 ml mleko | |
1/2 kockice alfa kvasca | |
80 g šećera | |
2 jajeta | |
1/2 kašičice so | |
100 g maslac | |
2 kesice vanilin šećera | |
500 g brašna | |
200 ml slatke pavlake | |
200 g čokolade za kuvanje | |
1. | U toplo mleko izmrviti alfa kvasac,dodati 1 kašiku šećera,1 kašičicu brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.U dublju posudu usuti brašno,dodati nadošli kvasac,jaja,šećer,vanilin šećer,so,otopljen maslac i zamesiti testo.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste. |
2. | Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,premesiti i razviti oklagijom u veliki krug.Okruglom modlom(ili čašom)vaditi krofne. |
3. | Poređati ih u pleh obložen pek-papirom,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 30 minuta. |
4. | Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta.Gotove krofne izvaditi iz rerne i ostaviti ih da se prohlade. |
5. | U šerpu usuti slatku pavlaku,staviti na vatru i zagrejati.Čokoladu za kuvanje polomiti na kockice i dodati u šerpu sa slatkom pavlakom.Mešati dok se čokolada ne otopi i dok se ne sjedini sa slatkom pavlakom.Svaku krofnu preliti čokoladnom glazurom(pustiti da se sliva sa svih strana).Ostaviti da se glazura stegne. |
6. | Krofne servirati i poslužiti. |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |