Čokoladne krofne
Sastojci
- 180 ml mleko
- 1/2 kockice alfa kvasca
- 80 g šećera
- 2 jajeta
- 1/2 kašičice so
- 100 g maslac
- 2 kesice vanilin šećera
- 500 g brašna
- 200 ml slatke pavlake
- 200 g čokolade za kuvanje
Opis
- U toplo mleko izmrviti alfa kvasac,dodati 1 kašiku šećera,1 kašičicu brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.U dublju posudu usuti brašno,dodati nadošli kvasac,jaja,šećer,vanilin šećer,so,otopljen maslac i zamesiti testo.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
- Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,premesiti i razviti oklagijom u veliki krug.Okruglom modlom(ili čašom)vaditi krofne.
- Poređati ih u pleh obložen pek-papirom,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 30 minuta.
- Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta.Gotove krofne izvaditi iz rerne i ostaviti ih da se prohlade.
- U šerpu usuti slatku pavlaku,staviti na vatru i zagrejati.Čokoladu za kuvanje polomiti na kockice i dodati u šerpu sa slatkom pavlakom.Mešati dok se čokolada ne otopi i dok se ne sjedini sa slatkom pavlakom.Svaku krofnu preliti čokoladnom glazurom(pustiti da se sliva sa svih strana).Ostaviti da se glazura stegne.
- Krofne servirati i poslužiti.
Bonus saveti
Prošle godine,za vreme uskršnjeg raspusta,dolazila nam je drugarica moje ćerkice i pravila sam im ove krofne.Oduševile su se,pa je samim tim ovo moj omiljeni prolećni recept.Ponovićemo druženje i spremiću im iste ovakve krofne.Mekane,ukusne,još prelivene čokoladom-pravo uživanje.
Komentari