Na kraju sam otopila čokoladu i mazala je penzlom (onom modernom – silikonskom) po kuglofu. Prvo samo belom, a zatim sam u belu umešala malo i crne…
3 jajeta | |
3⁄4 šolje kisele pavlake | |
1 kašikica ekstrakta vanile | |
1 1⁄2 šolje brašna | |
1⁄2 šolje kakaoa | |
2 kašikice praška za pecivo | |
1⁄2 kašikice sode bikarbone | |
1⁄4 kašikice soli | |
3⁄4 šolje (170 g) putera | |
1 šolja smeđeg šećera | |
1 šolja šećera | |
1 šolja iseckanih suvih šljiva | |
1 šolja oraha, proprženih i iseckanih | |
1⁄3 šolje rakije | |
malo istopljene čokolade za premazivanje |
1. | Rernu podgrejati na 175ºC. |
2. | Podmazati i pobrašnjaviti veći kalup za kuglof, onaj od oko 3l. |
3. | Umutiti ovlaš jaja sa kiselom pavlakom i ekstraktom vanile. |
4. | Prosejati brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom, kakaom i malo soli. |
5. | Iseckane šjive preliti rakijom. |
6. | Puter i šećer dobro umutiti, dok ne postanu paperjasti, pa smanjiti broj obrtaja miksera i umutiti i smesu sa jajima u puter sa šećerom. |
7. | Zatim, malo po malo dodavati brašno. |
8. | Dobro sve umutiti, pa dodati natopljene šljive i orahe. |
9. | Ovlaš promešati, pa smesu preručiti u namašten kalup i peći oko 50 minuta. |
10. | Kad se izvadi iz rerne, ostaviti kuglof par minuta u kalupu, pa ga okrenuti na rešetku da se prohladi. |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |