Ovaj se kolač pravi originalno sa orange blossom medom. To je med koji naprave pčele na plantažama pomorandži kad su u cvetu. Pošto tog meda nisam imala, stavila sam bagremov pomešan sa mešavinom meda i borovnice, otprilike u odnosu 3:1.
2 1⁄4 šolje brašna | |
1 1⁄2 kašikice sode bikarbone | |
1⁄4 kašikice soli | |
3⁄4 šolje (170 g) putera | |
1 šolja meda | |
3 kašike šećera | |
2 veća jajeta | |
1 kašikica korice pomorandže | |
1 kašikica ekstrakta vanile | |
1. | Rernu naviti na 175°C. Podmazati i pobrašnjaviti kalup. |
2. | Prosejati brašno sa praškom za pecivo i solju. |
3. | Mutiti puter, med i šećer dok smesa ne postane penasta. |
4. | Umutiti jedno po jedno jaje, rendanu koricu pomorandže i ekstrakt vanile. |
5. | Dodavati postepeno i brašno... |
6. | Pošto se dodaju svi sastojci, mutiti još pola minuta. |
7. | Presuti smesu u kalup i peći oko 50 minuta, mada bi dobro bilo proveravati da kolač ne zagori, jer bi med u njemu mogao tome pomoći. |
8. | Kad je pečen, kolač ostaviti još nekoliko minuta u kalupu, pa izvrnuti na žicu i pustiti da se ohladi. |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |