Danijela Žikić Domaća sečenica

Objavljeno 18.12.2021. od Danijela Žikić

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 3 kašičice soli
  • 300 ml vode
  • 1/2 kockice kvasca
  • Za premaz testa: 2 kašike masti
  • 2 kašike ulja
  • Za fil: 1 jaje
  • 400 g sira

Opis

50'
40'
0
0
  • U činiju sipati brašno. Dodati so i izmešati.U 100 ml mlake vode rastopiti kvasac. Dodati brašnu, postepeno dodavati ostatak vode i umesiti mekano testo koje se ne lepi.
  • Testo prebaciti na radnu površinu. Podeliti na 10 lopitica. Svaku oblikovati i posuti brašnom.
  • Mast i ulje rastopiti. Uzimati po 2 loptice. Rastanjiti prvu lopticu (veličine plitkog tanjira) premzati je mešavinom masti i ulja. Rastanjiti drugu lopticu i staviti preko prve. Ostaviti sa strane.
  • Ponoviti postupak sa preostalim lopticama tako da se dobiju 5 kora vwlicine plitkog tanjira.
  • Fil: Umutiti jaje i dodati sir. Izmešati. Fil podeliti na 4 dela. Tepsiju (28 cm) podmazati. Uzeti prvu koru razvući je po veličini tepsije. Staviti u tepsiju, preko premazati mešavinu ulja i masti i posuti 1/4 fila.
  • Ponoviti postupak sa preostalim korama. Na poslednjoj (završnoj kori) ne stavljati fil. Naslaganu pitu iseći oštrim nožem na parčad.
  • Prekriti pitu krpom i ostaviti da naraste oko 15 minuta. Rernu uljučiti da se zagreje na 200 C. Naraslu pitu premazati mesavinom ulja i masti i staviti u zagrejanu rernu da se peče 15 minuta na 200 C. Zatim smanjiti na 180C i peći još oko 15 minuta.
  • Pečenu pitu prekriti krpom da se malo prohladi. Zatim poslužiti uz jogurt, kiselo mleko ili pavlaku! Uzivati u lepom ukusu domaće sečenice!

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam