Danijela Žikić Domaća sečenica
Sastojci
- 500 g brašna
- 3 kašičice soli
- 300 ml vode
- 1/2 kockice kvasca
- Za premaz testa: 2 kašike masti
- 2 kašike ulja
- Za fil: 1 jaje
- 400 g sira
Opis
- U činiju sipati brašno. Dodati so i izmešati.U 100 ml mlake vode rastopiti kvasac. Dodati brašnu, postepeno dodavati ostatak vode i umesiti mekano testo koje se ne lepi.
- Testo prebaciti na radnu površinu. Podeliti na 10 lopitica. Svaku oblikovati i posuti brašnom.
- Mast i ulje rastopiti. Uzimati po 2 loptice. Rastanjiti prvu lopticu (veličine plitkog tanjira) premzati je mešavinom masti i ulja. Rastanjiti drugu lopticu i staviti preko prve. Ostaviti sa strane.
- Ponoviti postupak sa preostalim lopticama tako da se dobiju 5 kora vwlicine plitkog tanjira.
- Fil: Umutiti jaje i dodati sir. Izmešati. Fil podeliti na 4 dela. Tepsiju (28 cm) podmazati. Uzeti prvu koru razvući je po veličini tepsije. Staviti u tepsiju, preko premazati mešavinu ulja i masti i posuti 1/4 fila.
- Ponoviti postupak sa preostalim korama. Na poslednjoj (završnoj kori) ne stavljati fil. Naslaganu pitu iseći oštrim nožem na parčad.
- Prekriti pitu krpom i ostaviti da naraste oko 15 minuta. Rernu uljučiti da se zagreje na 200 C. Naraslu pitu premazati mesavinom ulja i masti i staviti u zagrejanu rernu da se peče 15 minuta na 200 C. Zatim smanjiti na 180C i peći još oko 15 minuta.
- Pečenu pitu prekriti krpom da se malo prohladi. Zatim poslužiti uz jogurt, kiselo mleko ili pavlaku! Uzivati u lepom ukusu domaće sečenice!
Komentari