Danijela Žikić Buhtle sa kremom
Sastojci
- 100 ml mlake vode
- 1/2 kockice kvasca
- 3 kašike šećera
- 200 ml toplog mleka
- 1 kašičica sol
- 50 ml ulja
- oko 500 g brašna
- 150 g eurokrema ili nutele
- po želji modlice za ukrašavanje
- 50 g šećera u prahu
- 30 g maslaca
Opis
- U mlakoj vodi dodati izmrvljen kvasac i 1 kašiku šećera. Izmešati da se kvasac otopi i ostaviti da naraste. U činiji sipati toplo mleko, dodati ostatak šećera, so i ulje. Dodati i nadošli kvasac. Postepeno dodavati brašno i umesiti mekano testo koje se ne lepi. Testo premazati sa malo ulja, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste oko 40 minuta.
- Naraslo testo podeliti na 10 loptica svaku oblikovati.Uzimati po jednu lopticu i rastanjiti oklagijom na sredini dodati kašičicu krema.Spojiti krajeve testa ka sredini i oblikovati lopticu. Ponoviti postupak sa preostalim testom.
- Loptice redjati u pleh na pek papiru. Prekriti krpom i ostaviti da narastu oko 30 minuta. Rernu zagrejati na 180 C peći buhtle oko 40 minuta.
- Vruće buhtle premazati maslacem i prekriti krpom da se lepo ohlade.
- Pre služenja izabranom modlicom ukrasiti buhtle šećerom u prahu i poslužiti. Uživati u odličnom ukusu! Prijatno!
Komentari