Za testo: 250 ml kisele vode 30 g svežeg Alfa kvasca 1 kašičica šećera 1 ravna kašićica soli 1 kašika domaće svinjske masti 500 g brašna Za premazivanje i posipanje: po potrebi mleko po potrebi brašno Priprema: Za testo: 1.U 50 ml mlake kisele vode dodati izmrvljen Alfa kvasac,šećer,1 kašičicu brašna,izmešati i ostaviti da nadođe. U dublju posudu usuti brašno,dodati 200 ml mlake kisele vode,razmućenu mast,so,nadošli kvasac i zamesiti mekše testo. Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da nadođe. 2.Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,premesiti,formirati oblik vekne i staviti veknu u pekač koji ste obložili pek-papirom. Oštrim nožem zarezati na par mesta(ali ne do kraja,površinski). Pokriti prividnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 30 minuta. 3.Nadošlu veknu premazati mlekom,posuti brašnom i peći u dobro zagrejanoj rerni ma 200 stepeni 30 minuta. 4.Gotov hleb izvaditi iz rerne,uviti u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi. 5.Hleb je spreman za posluživanje. Komentar: Ovo je naše omiljeno novogodišnje pecivo zato što volimo hleb,pravi domaći kakav je ovaj,mekan i veoma ukusan.Uz pregršt želja ispračamo staru,a dočekujemo Novu godinu.Svima želim puno zdravlja,sreće i neka Vam se ispune sve želje.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.