Sastojci

450 g brašna
20 g svežeg Vrenje kvasca
1 dl mleka
1 dl jogurta
0, 5 dl ulja
1 jaje
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
100 g maslaca
200 g krem sira
1 žumance
2 kašike ulja
Po želji- susama.
1.U mlakom mleku izmrviti Vrenje kvasac zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostaviti da odstoji oko pet minuta.
2.Nadošlom kvascu dodati jogurt, ulje, jaje, prosejano brašno i so. Sve umesiti da se dobije glatko testo. Ostaviti da odstoji dok ne udvostruči zapreminu.
3.Zatim podeliti na 10 približno jednakih loptica, premesiti ih i ostaviti da odstoje 10- 15 minuta.
4.Svaku lopticu razviti u okruglu koricu prečnika 15 cm. Ređati po pet jednu preko druge. Premazati najpre omekšalim maslacem, pa preko njega naneti krem sirom. Postupak ponoviti i sa preostalim razvijenim lopticama. Poslednju ( petu) ne treba premazivati. Na isti način pripremiti i preostalu polovinu testa.
5.Potom ih razviti na veličinu tepsije u kojoj će se peći ( 28 cm prečnik). Opseći po jedan cm testa sa strane. Podeliti potom na osam približno jednakih trouglova. Isto uraditi i sa drugim delom testa.
6.Ređati u okruglu tepsiju obloženu pek papirom u krug, tako da se oslanjaju jedan na drugi deo.
7.Od testa koje smo opsekli okolo formirati ružicu, pa nju staviti u sredinu tepsije.
8.Ostaviti da pogača naraste. Potom je premazati umućenim žumancetom sa malo ulja. Posuti susamom po želji.
9.Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta. Prohladiti, pa iseći brojeve od 1 do 12 i kazaljke i dekorisati kako bi imala izgled sata.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Otkako su dočeci Nove godine rezervisani za porodicu, potrudim se oko svečane trpeze. Sa nestrpljenjem svi jedva čekaju da vide pogaču, a ja mislim da je pogača kruna svake svečane trpeze i volim da izgleda dekorativno i uvek drugačije i da svi budu oduševljeni i pre nego što probaju. Jednoj ovakvoj pogači niko neće odoleti. A ponoć teško da će dočekati.