Otkako su dočeci Nove godine rezervisani za porodicu, potrudim se oko svečane trpeze. Sa nestrpljenjem svi jedva čekaju da vide pogaču, a ja mislim da je pogača kruna svake svečane trpeze i volim da izgleda dekorativno i uvek drugačije i da svi budu oduševljeni i pre nego što probaju. Jednoj ovakvoj pogači niko neće odoleti. A ponoć teško da će dočekati.

450 g brašna | |
20 g svežeg Vrenje kvasca | |
1 dl mleka | |
1 dl jogurta | |
0, 5 dl ulja | |
1 jaje | |
1 kašičica šećera | |
1 kašičica soli | |
100 g maslaca | |
200 g krem sira | |
1 žumance | |
2 kašike ulja | |
Po želji- susama. | |
1. | U mlakom mleku izmrviti Vrenje kvasac zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostaviti da odstoji oko pet minuta. |
2. | Nadošlom kvascu dodati jogurt, ulje, jaje, prosejano brašno i so. Sve umesiti da se dobije glatko testo. Ostaviti da odstoji dok ne udvostruči zapreminu. |
3. | Zatim podeliti na 10 približno jednakih loptica, premesiti ih i ostaviti da odstoje 10- 15 minuta. |
4. | Svaku lopticu razviti u okruglu koricu prečnika 15 cm. Ređati po pet jednu preko druge. Premazati najpre omekšalim maslacem, pa preko njega naneti krem sirom. Postupak ponoviti i sa preostalim razvijenim lopticama. Poslednju ( petu) ne treba premazivati. Na isti način pripremiti i preostalu polovinu testa. |
5. | Potom ih razviti na veličinu tepsije u kojoj će se peći ( 28 cm prečnik). Opseći po jedan cm testa sa strane. Podeliti potom na osam približno jednakih trouglova. Isto uraditi i sa drugim delom testa. |
6. | Ređati u okruglu tepsiju obloženu pek papirom u krug, tako da se oslanjaju jedan na drugi deo. |
7. | Od testa koje smo opsekli okolo formirati ružicu, pa nju staviti u sredinu tepsije. |
8. | Ostaviti da pogača naraste. Potom je premazati umućenim žumancetom sa malo ulja. Posuti susamom po želji. |
9. | Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta. Prohladiti, pa iseći brojeve od 1 do 12 i kazaljke i dekorisati kako bi imala izgled sata. |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |