Za testo: 500 g brašna 15 g Alfa kvasca 1 kašičica soli 300 ml voda 1 kašika alkoholnog sirćeta 5 kašika ulje Priprema: U 150 ml mlake vode rastvoriti Alfa kvasac,dodati 1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.U dublju posudu usuti brašno,dodati so i izmeśati.Zasebno sjediniti 150 ml mlake vode,alkoholno sirće,ulje i izmešati.Dodati rastvoren kvasac,dodati malo brašna i mešati varjačom.Postepeno dodavati svo brašno i zamesiti mekše testo.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji sat vremena. Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 4 dela formirajući jufke. Jufke razviti oklagijom i poređati u pleh obložen pek-papirom. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta. Gotove somune izvaditi iz rerne,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade. Somene poslužiti uz pljeskavice i pomfrit. KOMENTAR: Evo mog predloga za domaće somune koje možete pripremiti za prvomajske praznike.Uživajte u prirodi i druženju uz roštilj i somune.
Domaći somuni
od Vesna Pavloviću Ostalo
Ocena
Loading...
Pošaljite komentar