Sastojci

1 kg brasna, tip 400
kocka kvasca
300 ml mleka
300 ml vode
6 kasika ulja
2 kasicice secera
3 kasicice soli
4 kasicice susama
150 g namaznog margarina
2 zumanca
1.U mlakom mleku rastvoriti 1 kasiku brasna, secer i kvasac. Kada kvasac nadodje, izruciti ga u vanglu sa brasnom i dodati so, ulje i mlaku vodu. Umesiti testo, tako da bude mekano. Prebaciti testo u nauljenu posudu i ostaviti na toplo mesto oko 15 minuta. Testo ponovo premesiti i podeliti ga na 9 delova, od kojih treba napraviti jufkice. Premazati ih sa malo ulja i pokriti plasticnom folijom, pa ih ostaviti oko 15 minuta da narastu. Jednu jufkicu ostaviti, a svaku od preostalih osam podeliti na dva dela. Zatim svaku od te dve polovine podeliti na 4 dela, pa oklagijom svaku cetvrtinu razviti u krug. Posluzavnik prekriti pek papirom, pa prvu kruznicu preneti na njega, a zatim je bogato premazati margarinom. Preko nje preneti drugu koru i postupak ponoviti, zatim trecu i na kraju cetvrtu. To isto posloziti na drugi deo posluzavnika od druge polovine testa, pa ostaviti u frizider oko desetak minuta. Zatim izvaditi iz frizidera i ostrim nozem iseci ivicu u sirini od jednog centimetra. Zatim sredisnji deo testa razrezati na 8 jednakih delova kao na slici, od sredine prema ivici, do 1 cm od ivice. Komad testa koji smo odsekli urolati u krug i staviti po ivici naseg kruznog testa. Zatim uhvatiti vrh presecenog trougla, podici ga prema sebi i progurati kroz preseceni otvor i vratiti na kraj testa preko urolanog dela, kao na slici. Za drugi red gnezda, postupak ponoviti sa drugom polovinom testa koje je bilo u frizideru, ali njegov precnik treba da bude manji. Od jedne jufke, one rezervne, koju smo izdvojili, uzeti deo testa i popuniti centralni deo gnezda, a ostatak od nje ce nam posluziti i za ostala gnezda. U sredini napraviti udubljenje za jaja. Postupak ponoviti i za preostala gnezda, pa ih poredjati na pek papir, premazati zumancetom, posuti susamom i peci u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 15 minuta. Ova gnezda su mi najlepsa spona sa detinjstvom i porodicnim okupljanjima, jer ih je mama uvek pravila za sve nas, njene pilice. A kada smo otisli iz porodicnog gnezda i svili svoje domove, sa sobom smo poneli toplinu i mamin recept, koji sada raduje nase pilice i cini ih srecnim. Neprocenjivo je gledati ih kako jaja stavljaju u gnezda i raduju se mekanim zalogajima u kojima ce uzivati nakon tradicionalnog kucanja jajima.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Ako imate super domacicu, multipraktik, odnosno veliki mikser, testo mozete mesiti i u njoj, oko 10 minuta.