Duple štrudlice sa džemom od višanja
Sastojci
- 1 kg brašna
- 1/2l mleka
- 1/2 l vode
- 20 g Alfa kvasca
- 3 kašičice šećera
- 2 kašike ulja
- 1 jaje
- 2 žumanca
- prstohvat soli
- narendana kora od limuna
- džem od višanja za nadev
- šećer u prahu za posipanje.
Opis
- Kvasac izmešati sa šećerom, kašičicom brašna i malo mlake vode. Pokriti i staviti na toplo mesto da naraste.
- Brašno sipati u veću činiju, a u sredini staviti narasli kvasac, žumanca, jaja, ulje, so i narendanu koru od limuna. Postepeno dodavati mleko i vodu i umesiti mekano testo. Testo staviti na toplo da narasta pola sata.
- Naraslo testo razviti oklagijom u obliku pravougaonika debljine 1 cm. Pravougaonik podeliti na 2 dela. Premazati džemom od višanja i oba kraja rolati da se sretnu.
- Štrudlu staviti u podmazan pleh sa urolanim krajevima na dole pa je premazati umućenim žumancetom i mestimicno izbosti viljuškom da ostanu dekorativne tackice. Postupak ponoviti i sa drugim delom.
- Peći na 200 C oko 50 minuta.
- Kada se prohladi seći na malo deblje kriške i posuti šećerom u prahu.
Komentari