TESTO: 7 g suvog instant kvasca Vrenje 300 ml mlakog mleka (ili 250 ml mleka + 1 jaje) 30 g šećera 85 g otopljenog maslaca 480 g brašna NADEV: 120 g smrznutih borovnica 150 ml vode 2 kašike smeđeg šećera 1 vanilin šećer 100 g krem sira Med za premazivanje GLAZURA: 1 kašika skuvanih borovnica 50 g šećera u prahu Proključala voda po potrebi Pomešati sve sastojke za testo po redosledu kako su napisani, a zatim mesiti na dobro pobrašnjenoj površini 10 minuta. Pokriti i ostaviti da narasta oko sat vremena. Odmah krenuti sa pripremom nadeva. Staviti borovnice i vodu u šerpu. Nakon što provri kuvati oko 10 minuta uz povremeno mešanje, dok voda ne ispari. Dodati šećer i vanilin šećer pred kraj. Raširiti na tanjir i ostaviti da se sasvim ohladi. Ohlađeno izgnječiti viljuškom (izvaditi 1 kašiku za glazuru i ostaviti po strani). Pomešati sa krem sirom i staviti u frižider. Naraslo testo razvući u pravougaonik 40×50 cm. Rasporediti nadev od borovnica na 2/3 testa, preklopiti prvo stranu bez nadeva do polovine namazanog dela, a zatim preostali namazani deo preko. Posuti sa malo brašna i malo razvući, pa preklopiti nagore dužu stranu. Ponovo posuti brašnom i razvući na dužinu od 40 cm. Iseći na 8 lenti. Svaku lente iseći na 3 dela ali ne do kraja, uvrnuti ih i oblikovati venčić kao što je prikazano na fotografiji. Staviti venčiće na pleh obložen pek papirom, pokriti labavo samolepljivom folijom i ostaviti oko pola sata na toplom mestu. Zagrejati rernu na 180°C. Venčiće poprskati hladnom vodom i peći oko 20-23 minuta. Odmah ih premazati medom. Ostaviti da se malo prohlade dok pravite glazuru. Za glazuru pomešati 1 kašiku borovnica koje ste odvojili sa 1 kašikom ključale vode i procediti kroz sito. Dodati šećer u prahu i mešati, postepeno dodajući po kašičicu ključale vode. Mešati dok se ne dobije gusta glazura koja može da se sipa u mlazu. Kašikom išarati venčiće glazurom i ukrasiti rendanom koricom pomorandže i seckanim pistaćima.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.