Za testo: 500 ml mleka 50 ml ulja 20 g svežeg Alpha kvasca 2 kašike kisele pavlake 1 kg brašna 1 belance 1 jaje 2 kašičice soli 1 kašičica šećera Za premazivanje kora: 8 kašika ulja (za premazivanje kora) 1 žumance (za premazivanje cele pogače) Priprema Zamesiti testo i ostaviti ga da odstoji 15 minuta. Zatim testo odvojiti na 4 veće loptice i 4 manje loptice. Četri veće loptice razviti u veličini pleha u koji ćemo da pečemo pogaču, zatim svaku razvijenu lopticu premazujemo sa uljem. Tri premažemo, a četvrtu ne premazujemo. Kada su kore premazane uljem, prebaciti namazane kore u podmazan pleh. Kada smo koru prebacili u pleh, isečemo je na osmine i svaku koru (laticu) povlačimo u stranu, tako sve četri korice povlačimo jednu, pored druge na stranu. Kada smo završili sa ovom korom, to isto uradimo i sa drugom manjom korom (od manje kore odvojimo malo testa za ružu za sredinu pogače). Isto premažemo tri kore, a četvrtu ne premazujemo. Prebacimo u pleh. Drugu manju koru isto isečemo na osmine i svaku laticu povlačimo ka spolja, ali sa suprotne strane. Za sredinu razvijemo krug, malo ga zasečemo i uvijamo u krug da dobijemo ružu-tučak. Pogaču premažemo žumancetom i pečemo na 180 C oko 45 minuta. Zavisi od rerne i kako vam peče. Po receptu Slađane Avramović Šćekić
Gerber pogača
od Mesimo zajednou Ostalo
Ocena
Loading...
Pošaljite komentar