Potrebno je: 420g bezglutenskog brašna 140g kukuruznog brašna pola kockice Alfa kvasca pola kašike psillyuma 200ml toplog mleka 350ml jogurta sobne temperature 1 puna kašičica soli 1 kašičica šećera (za aktivaciju kvasca) za ukrase: gustin, malo gluten free brašna i vode po potrebi Postupak: Aktivirati kvasac u malo mlakog mleka uz dodatak šećera. U vanglu staviti bezglutensko brasno, kukuruzno brašno, psillyum i so. Dodati aktiviran kvasac i uz pomoć varjače zamesiti dodajući polako mešavinu mlakog mleka i jogurta. Pokriti i ostaviti na toplom da se udupla. Premesiti nežno i podeliti na pola.Od prvog dela oblikovati 3 valjka i uplesti pletenicu (malo teže ide jer je testo dosta meko). Staviti je u dublju šerpu uz ivicu. Od drugog dela formirati 4 jufkice i staviti ih u sredinu šerpe. Pokriti i ostaviti 15 min na toplom mestu. Pre pečenja ukrasiti ranije pripremljenim ukrasima. Peći na 180C oko 35-40 min. Napomena: psillyum ljuspice se mogu kupiti u zdravoj hrani. To su ustvari biljna vlakna dobijena od indijske bokvice. Testu napravljenom od gluten free brašna daju bolju kompaktnost, a samom hlebu vazdušastost.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.