GRČKI ĐEVRECI
Sastojci
- 500-600 g brašna
- 2,5 dl mlake vode
- 1 i po до 2 kašičicе soli
- 1 prstohvat šećera
- 1 kocka Vrenje kvasca
- 1 dl ulja
- 2 dl vode
- 4 kašike meda
- dosta proprženog susama
Opis
- Aktivirati Vrenje kvasac; Zamesiti testo; Ostaviti da se udvostruci; Oblikovati djevreke; Umakati u mednu vodu i susam; Peci; Premazati
- GRČKI ĐEVRECI 500-600 g brašna 2,5 dl mlake vode 1 i po до 2 kašičicе soli 1 prstohvat šećera 1 kocka Vrenje kvasca 1 dl ulja 2 dl vode 4 kašike meda dosta proprženog susama Brašno prosejati u posudi za mešenje, pa u sredini napraviti udubljenje. U to udubljene staviti kvasac, prstohvat šećera i malo mlake vode. Ostaviti nekoliko minuta da kvasac nadođe
- Dodati ostatak vode, ulje i so. Zamesiti glatko testo i ostaviti ga da udvostruči zapreminu. Premesiti ga, pa podeliti na šest jednakih delova. Svaki deo razvući u dugačku traku. Dobijenu traku presaviti na pola i uplesti krajeve. Zatim ih rukama lepo spojiti, da se dobije oblik đevreka.
- Nakratko svaki đevrek spuštati u tečnost od 2,5 dl vode (sobne temperature) u kojoj su rastvorene četiri kašike meda (mešati malo duže, da se med lepo istopi). Zatim ih sa svih strana uvaljati u proprženi susam. Staviti ih na pleh obložen pek-papirom i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.
- Pečene ih premazati sledećim : Prokuvati 1 kafenu šoljicu vode, malo ulja , soli i pola kašičice meda. Da uzavri par puta i ohladiti.Četkicom premazivati svaki đevrek.
Bonus saveti
Pazite da vam susam.ne pregori, treba da bude zlatne boje
Komentari