Pazite da vam susam.ne pregori, treba da bude zlatne boje
500-600 g brašna | |
2,5 dl mlake vode | |
1 i po до 2 kašičicе soli | |
1 prstohvat šećera | |
1 kocka Vrenje kvasca | |
1 dl ulja | |
2 dl vode | |
4 kašike meda | |
dosta proprženog susama | |
1. | Aktivirati Vrenje kvasac; Zamesiti testo; Ostaviti da se udvostruci; Oblikovati djevreke; Umakati u mednu vodu i susam; Peci; Premazati |
2. | GRČKI ĐEVRECI 500-600 g brašna 2,5 dl mlake vode 1 i po до 2 kašičicе soli 1 prstohvat šećera 1 kocka Vrenje kvasca 1 dl ulja 2 dl vode 4 kašike meda dosta proprženog susama Brašno prosejati u posudi za mešenje, pa u sredini napraviti udubljenje. U to udubljene staviti kvasac, prstohvat šećera i malo mlake vode. Ostaviti nekoliko minuta da kvasac nadođe |
3. | Dodati ostatak vode, ulje i so. Zamesiti glatko testo i ostaviti ga da udvostruči zapreminu. Premesiti ga, pa podeliti na šest jednakih delova. Svaki deo razvući u dugačku traku. Dobijenu traku presaviti na pola i uplesti krajeve. Zatim ih rukama lepo spojiti, da se dobije oblik đevreka. |
4. | Nakratko svaki đevrek spuštati u tečnost od 2,5 dl vode (sobne temperature) u kojoj su rastvorene četiri kašike meda (mešati malo duže, da se med lepo istopi). Zatim ih sa svih strana uvaljati u proprženi susam. Staviti ih na pleh obložen pek-papirom i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta. |
5. | Pečene ih premazati sledećim : Prokuvati 1 kafenu šoljicu vode, malo ulja , soli i pola kašičice meda. Da uzavri par puta i ohladiti.Četkicom premazivati svaki đevrek. |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |