Hleb i pogačice sa motivima listova
Hleb i pogačice sa motivima listova
Hleb i pogačice sa motivima listova
Hleb i pogačice sa motivima listova
Hleb i pogačice sa motivima listova
Hleb i pogačice sa motivima listova
Hleb i pogačice sa motivima listova

Sastojci

500ml tople vode
1 kocka Alfa kvasca
1,5 kašičica soli
1 kašičica šećera
650-700g brašna
Još: 2 kašike vode, 2 kašike ulja, listovi za dekoraciju

Instrukcije

1.Prvo aktivirajte kvasac tako što ćete u malo tople vode (oko 100-150ml) izmrviti kvasac, dodati šećer i 2-3 kašike brašna. Dobro promešajte i ostavite desetak minuta.
2.Aktivirani kvasac sjedinite sa ostatkom tople vode, dodajte so i postepeno dodajte brašno dok ne umesite testo. Posudu sa testom pokrijte suvom kuhinjskom krpom i ostavite da naraste pola sata. Nakon tog vremena pospite malo brašna preko i premesite testo. Ostavite da naraste dvadesetak minuta.
3.Tepsije u kojima ćete peći ili obložite papirom za pečenje ili premažite uljem. Na pobrašnjenu radnu površinu prebacite testo. Podelite na 2 dela. Jedan deo oblikujte u hleb/pogaču i prebacite u tepsiju. Drugi deo testa podelite na 4 jednaka dela i oblikujte pogačice. I hleb i pogačice pokrijte i ostavite da narastu dok se greje rerna. Uključite rernu na 180-200 stepeni.
4.Sjedinite vodu i ulje i premažite hlebove. Za dekoraciju kao sa slika, nanesite listove, pospite brašno uz pomoć cediljke za čaj i pažljivo uklonite listove.
5.*Birajte listove začina i neotrovnih biljaka poput celera, hrizantema, hibiskusa...
6.Pecite dvadesetak minuta odnosno dok hlebovi ne porumene. Možete ispeći 2 hleba ili 8 pogačica od ovih sastojaka, na vama je odluka.
7.Prijatno!

S obzirom na to da ne sadrži mleko i jaja pogodno je i za posne dane.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.