S obzirom na to da ne sadrži mleko i jaja pogodno je i za posne dane.
500ml tople vode | |
1 kocka Alfa kvasca | |
1,5 kašičica soli | |
1 kašičica šećera | |
650-700g brašna | |
Još: 2 kašike vode, 2 kašike ulja, listovi za dekoraciju |
1. | Prvo aktivirajte kvasac tako što ćete u malo tople vode (oko 100-150ml) izmrviti kvasac, dodati šećer i 2-3 kašike brašna. Dobro promešajte i ostavite desetak minuta. |
2. | Aktivirani kvasac sjedinite sa ostatkom tople vode, dodajte so i postepeno dodajte brašno dok ne umesite testo. Posudu sa testom pokrijte suvom kuhinjskom krpom i ostavite da naraste pola sata. Nakon tog vremena pospite malo brašna preko i premesite testo. Ostavite da naraste dvadesetak minuta. |
3. | Tepsije u kojima ćete peći ili obložite papirom za pečenje ili premažite uljem. Na pobrašnjenu radnu površinu prebacite testo. Podelite na 2 dela. Jedan deo oblikujte u hleb/pogaču i prebacite u tepsiju. Drugi deo testa podelite na 4 jednaka dela i oblikujte pogačice. I hleb i pogačice pokrijte i ostavite da narastu dok se greje rerna. Uključite rernu na 180-200 stepeni. |
4. | Sjedinite vodu i ulje i premažite hlebove. Za dekoraciju kao sa slika, nanesite listove, pospite brašno uz pomoć cediljke za čaj i pažljivo uklonite listove. |
5. | *Birajte listove začina i neotrovnih biljaka poput celera, hrizantema, hibiskusa... |
6. | Pecite dvadesetak minuta odnosno dok hlebovi ne porumene. Možete ispeći 2 hleba ili 8 pogačica od ovih sastojaka, na vama je odluka. |
7. | Prijatno! |
Pošaljite komentar