Pecivo pogodno za doručak, večeru, školsku užinu…
250ml toplog mleka | |
30g svežeg Vrenje kvasca | |
100ml tople vode | |
1,5 kašičica soli | |
1 kašičica šećera | |
2 jaja | |
150g margarina | |
600g brašna | |
500g sitnog sira | |
1 jaje | |
1 kašika mleka | |
1-2 kašike susama |
1. | U 100ml tople vode izmrvite kvasac. Dodajte 2 kašike brašna i šećer. Dobro promešajte i ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira. |
2. | U većoj posudi sjedinite aktiviran kvasac, mleko, jaja i so. Dodajte polovinu brašna i margarin (sobne temperature) dobro promešajte da se margarin sjedini sa testom a onda postepeno dodajte i ostatak brašna. Rukama umesite testo, pokrijte suvom kuhinjskom krpom i ostavite oko 40 minuta da naraste. |
3. | Pospite malo brašna i blago premesite testo i ostavite da ponovo naraste, ovog puta oko 20 minuta. |
4. | Naraslo testo izručite na pobrašnjenu radnu površinu, blago premesite i podelite na 2 dela. Svaki deo podelite na 6 dela, oblikujte loptice i ostavite pokrivene da narastu 10-15 minuta. |
5. | Svaku lopticu oklagijom razvucite na dužinu oko 40cm i širinu oko 15cm. Na jedan kraj premažite sir i pažljivo urolajte. Krajeve dobro sastavite kako biste dobili krug a onda jednom uvrnite kako biste dobili oblik broja osam. |
6. | Dobijenu osmicu prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Postupak ponovite sa svim lopticama od testa formirajući osmice. |
7. | Uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Ostavite peciva da narastu dok se greje rerna. |
8. | Viljuškom ulupajte jedno jaje sa kašikom mleka i premažite narasle osmice. Pospite susam i ubacite u rernu. Pecite 20-25 minuta odnosno dok ne porumene. |
9. | Prijatno! |
Pošaljite komentar