Potrebno je 1 kg brašna, pola litre mlake vode, pola kašičice šećera, 20 g svežeg kvasca , 1 kašičica soli i 3 šake dudova. ( ja sam dodala crne dudove) Priprema: Kvasac razmutite u mlakoj vodi sa dodatkom šećera i ostavite desetak minuta. Za to vreme u vangli pomešajte brašno i so, napravite udubljenje u sredini pa dodajte vodu sa razmućenim kvascem i dudove. Zamesite testo, ako je jako retko dodajte još malo brašna. Ostavite pokriveno da nadolazi oko 40 minuta. Premesite testo i ostavite ga još malo da raste. Pospite brašno na radnu površinu, izvadite testo iz vangle pa ga lepo rukom umesite. Kad je testo lepo umešeno oblikujte ga po želji u obliku kruga ili vekne.Hleb prebacite u pleh ili kalup koji ste obložili papirom za pečenje. Zasecite nožem na par mesta pa ostavite da raste još oko 30 minuta pre pečenja. Rernu uključite na 250° C . Tek kad je rerna potpuno zagrejana stavite hleb da se peče. Hleb se peče otprilike 40 do 45 minuta na najvišoj temperaruri i još 5 minuta u ugašenoj rerni. Kad hleb izvadite iz rerne umotajte ga u pamučnu krpu i ostavite da se prohladi. Kao što sam rekla ja sam ispekla dva hleba. Prijatno, uživatu u svakom zalogaju.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.