Jedna od omiljenih domaćih grickalica. A i valja ugrejati i zamirisati kuću domaćim svežim pecivom u hladnim zimskim danima.
200ml tople vode | |
Pola kocke svežeg Alfa kvasca | |
80ml ulja | |
1 jaje | |
1 kašičica šećera | |
1,5 kašičica soli | |
60g margarina | |
150g kikirikija | |
500g pšeničnog brašna | |
1. | U toploj vodi razmutite kvasac, so i šećer i par kašika brašna. Ostavite da se kvasac aktivira. |
2. | Dodajte jaje i ulje i postepeno dodajte brašno. Umesite testo, pokrijte krpom i ostavite 20min da naraste. |
3. | U međuvremenu sameljite kikiriki. |
4. | Na pobrašnjenoj radnoj površini izručite testo i podelite na 3 jednaka dela. |
5. | Oklagijom razvucite jednu koru na debljinu od pola centimetra, premažite 1/3 otopljenog margarina, posipte 1/3 mlevenog kikirikija. Razvucite drugu koru i prebacite preko prve. Premažite margarin i pospite kikiriki. Postupak ponovite i sa trećom korom. |
6. | Blago razvucite oklagijom i isecite na trake širine 2,5cm. |
7. | Svaku traku uvrnite u spiralu i prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. |
8. | Pecite u unapred zagrejanu rernu 15 min na 200 stepeni. |
9. | Prijatno! |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |