Posna pogača
Sastojci
- 400 ml voda
- 42 g svežeg Alfa kvasaca
- 3 kašičice šećera
- 750 g brašna
- 2 kašičice soli
- 100 ml ulje
- po potrebi ulje(za premazivanje)
- po potrebi susam
- po potrebi posni margarin
Opis
- Alfa kvasac izmrviti i staviti u dublju posudu,dodati šećer,preliti mlakom vodom,dodati 1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.Zatim dodati par kašika brašna,so,izmešato,zatim dodati ulje,izmešati i postepeno dodavati brašno te zamesiti mekše testo.Testo premazati uljem,prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 30 minuta.
- Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,podeliti na 20 delova i oblikovati jufkice.Tepsiju premazati uljem i poređati pripremljene jufkice.
- Premazati ih uljem,posuti susamom i ostaviti da odstoje 30 minuta.Peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta.
- Gotovu pogaču izvaditi iz rerne,premazati otopljenim margarinom i ostaviti da se prohladi.
- Pogaču izrućiti iz tepsije i poslužiti.
Bonus saveti
Mekana i veoma ukusna posna pogača.Božićna post je,pa zato i ova pogača krasi našu novogodišnju trpezu i naše je omiljeno novogodišnje pecivo.
Komentari