Ova količina testa je za 6 štapića a vi možete da meru duplirate, ako to situacija zahteva.
- 1/4 svežeg kvasca Alfa | |
- 150 g speltino meko brašno + 50 g | |
- 150 g pšenično meko brašno T-400 | |
- 100 ml mleka | |
- 50 ml tople vode | |
- 1/2 kašičice šećera | |
- 1/2 kačičice sitne morske soli | |
- 1 kašika maslinovog ulja | |
- 2 šike susama | |
1. | U dublju vanglicu staviti oba brašna i napraviti udubljenje u koje stavite izmrvljen kvasac i šećer. Dodati toplu vodu preko kvasca i lagano promešati i ostaviti da kvasac nadodje nekih 10 minuta. Sada pomešati brašno i kvasac, dodati mleko, so i kašičicu ulja. Varjačom dobro umesiti testo i neka ostane meko i malo lepljivo. Preko sipati ostatak ulja, pokriti providnom folijom i ostaviti da se testo udupla. Uskislo testo prebaciti na radnu površinu posutu speltinim brašnom i lagano premeseti. Podeliti na 5 ili 6 delova. Svako parče rukama istanjiti u štapić dužine 30 cm. Štapiće složiti u pleh obložen papirom za pečenje. Namazati ih mlekom i obilno posuti susamom. Ostaviti ih da odmore dok se rerna zagreje na 180 C stepeni, ja koristim i ventilator, i staviti ih da se peku dok ne porumene. To je možda desetak minuta, ali sve zavisi od vaše rerne. Izvadite štapiće, malo ih poprskajte hladnom vodom i pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se prohlade i poslužite. |
2. | |
3. | |
4. | |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |