- 1/4 svežeg kvasca Alfa | |
- 150 g speltino meko brašno | |
- 150 g pšenično meko brašno T-400 | |
- 100 ml mleka | |
- 50 ml tople vode | |
- 1/2 kašičice šećera | |
- 1/2 kačičice sitne morske soli | |
- 2 kašike maslinovog ulja | |
- 1 kašičica susama | |
- 1 kašičica kima | |
- 200 g nemasnog sira u kocki | |
- 5 kašika ajvara | |
1. | U dublju vanglicu staviti oba brašna i napraviti udubljenje u koje stavite izmrvljen kvasac i šećer. Dodati toplu vodu preko kvasca i lagano promešati i ostaviti da kvasac nadodje nekih 10 minuta. Sada pomešati brašno i kvasac, dodati mleko, so i kašičicu ulja. Varjačom dobro umesiti testo i neka ostane meko i malo lepljivo. Preko sipati ostatak ulja, pokriti providnom folijom i ostaviti da se testo udupla. Uskislo testo ne mesiti ponovo. Uzeti okruglu vatrostalnu pliću činiju i sipati na dno 1 kašiku ulja. Sir sitno izmrviti viljuškom i rasporediti po dnu posude. Odozgo staviti ajvar kašikom ali sa razmakom. Sada testo zahvatati mokrom kašikom i slagati preko sira i ajvara tako da pokrije celu površinu posude u kojoj će se peći. Premazati mešavinom ostatka ulja sa par kašika vode i posuti susamom i kimom. Dodatno testo još malo odozgo posoliti. Ostaviti da odmori dok se rerna zagreje na 180 C stepeni, ja koristim i ventilator, i staviti da se peče dok ne porumeni. To je možda desetak minuta, ali sve zavisi od vaše rerne. Izvadite prevrnute mini pice, malo ih poprskajte hladnom vodom i pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se prohlade. Kada se prohladi preokrenite na veći tanjir. Odvajajte komade testa sa sirom i ajvarom i poslužite tople. |
2. | |
3. | |
4. | |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |