Za testo: 700 g brašna 10 g so 10 g šećer 20 g Alfa kvasca 200 ml mleko 50 ml ulje 75 g margarina 180 g jogurta 1 kašika alkoholnog sirćeta 2 kesice vanilin šećera Za nadev: po potrebi nutela Za premazivanje: po potrebi mleko 1 jaje Priprema: Brašno usuti u dublju posudu,dodati so,vanilin šećer i izmešati. U 100 ml mlakog mleka rastvoriti alfa kvasac,dodati šećer,1 kašičicu brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta. Margarin iseckati,staviti u šerpu,dodati ulje i staviti na vatru.Mešati dok se margarin ne otopi,pa skloniti sa ringle,dodati hladno mleko,jogurt,sirće i izmešati,te iz šerpe preručiti u dublju posudu u kojoj ćete mesiti testo. Postepeno dodavati brašno i zamesiti mekše testo.Prekriti čistom kuhinjdkom krpom i ostaviti da odstoji 45 minuta. Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i oklagijom razviti u veliki krug. Iseći na trougliće i na svaki trouglić staviti po 1 kašičicu nutele. Uviti kiflice i poređati ih u pleh obložen pek-papirom. Kiflice premazati mlekom i ostaviti da odstoje 30 minuta,te ih premazati umućenim jajetom. Kiflice peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta. Gotove kiflice izvaditi iz rerne,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade. Prohlađene kiflice servirati i poslužiti. SAVET: Jedne od omiljenih kiflica mojih ukućana.Često ih spremam,jer ih moje dete obožava,pa ih nosi za užinu u školu i deli sa drugarima iz razreda.Veoma su mekane i dugo mogu da stoje.Zato su one moj omiljeni prolećni recept,ali je zastupljen i u svim godišnjim dobima na našoj trpezi.Po želji,kada se kiflice ispeku i prohlade,možete ih posuti šećerom u prahu. Umesto nutele možete koristiti eurokrem,džam,pekmez-po svom izboru.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.