Sastojci

700 g brašna
20 g Alfa kvasca
1/2 kesice praška za pecivo
150 ml mleko
100 ml voda
180 g jogurta
2 kašičice šećera
1/2 kašičice so
100 ml ulje
po potrebi nutela
1 žumance
2 kapi voda
po potrebi šeććer u prahu
1.Za testo: U mlako mleko dodati izmrvljen alfa kvasac,dodati 1 kašičicu šećera,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. U dublju posudu usuti 350 g brašna,dodati prašak za pecivo i izmešati. Umešati nadošli kvasac,dodati mlaku vodu,jogurt,ulje,umešati 1 kašičicu šećera,posoliti,pa postepeno dodavati 350 g brašna i zamesiti mekše testo. Testo pouljiti sa obe strane,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.
2.Od nadošlog testa uzimati po mslo,formirati loptice i razviti ih oklagijom u oblik pravougaonika. Gornji deo testa zaseći oštrim nožem na nekoliko mesta,ali ne do kraja. Na drugi kraj testa naneti nutelu.
3.Preklopiti,blago pritisnuti kako bi se testo zalepilo i urolati. Spojiti krajeve,praveći krug i pritisnuti da se testo zalepi. Ređati ih u pleh obložen pek-papirom.
4.Premazati ih umućenim žumancetom u koji ste dodali 2 kapi vode. Ostaviti da odstoje 15 minuta. Za to vreme uključiti rernu i dobro je zagrejati na 250 stepeni.
5.Peći na 180 stepeni 25 minuta. Gotovo pecivo izvaditi iz rerne,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
6.Pecivo posuti šećerom u prahu,servirati i poslužiti.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Proleće me asocira na Uskrs,zato je ovo moj omiljeni prolećni recept.Mekano pecivo koje moja ćerkica Anđela obožava je svake godine na našoj uskršnjoj trpezi.Umesto nutele možete koristiti eurokrem.U zdravlju i sreći dočekajte Uskrs i proslavite sa svojim najdražima.