Proleće me asocira na Uskrs,zato je ovo moj omiljeni prolećni recept.Mekano pecivo koje moja ćerkica Anđela obožava je svake godine na našoj uskršnjoj trpezi.Umesto nutele možete koristiti eurokrem.U zdravlju i sreći dočekajte Uskrs i proslavite sa svojim najdražima.
700 g brašna | |
20 g Alfa kvasca | |
1/2 kesice praška za pecivo | |
150 ml mleko | |
100 ml voda | |
180 g jogurta | |
2 kašičice šećera | |
1/2 kašičice so | |
100 ml ulje | |
po potrebi nutela | |
1 žumance | |
2 kapi voda | |
po potrebi šeććer u prahu | |
1. | Za testo: U mlako mleko dodati izmrvljen alfa kvasac,dodati 1 kašičicu šećera,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. U dublju posudu usuti 350 g brašna,dodati prašak za pecivo i izmešati. Umešati nadošli kvasac,dodati mlaku vodu,jogurt,ulje,umešati 1 kašičicu šećera,posoliti,pa postepeno dodavati 350 g brašna i zamesiti mekše testo. Testo pouljiti sa obe strane,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe. |
2. | Od nadošlog testa uzimati po mslo,formirati loptice i razviti ih oklagijom u oblik pravougaonika. Gornji deo testa zaseći oštrim nožem na nekoliko mesta,ali ne do kraja. Na drugi kraj testa naneti nutelu. |
3. | Preklopiti,blago pritisnuti kako bi se testo zalepilo i urolati. Spojiti krajeve,praveći krug i pritisnuti da se testo zalepi. Ređati ih u pleh obložen pek-papirom. |
4. | Premazati ih umućenim žumancetom u koji ste dodali 2 kapi vode. Ostaviti da odstoje 15 minuta. Za to vreme uključiti rernu i dobro je zagrejati na 250 stepeni. |
5. | Peći na 180 stepeni 25 minuta. Gotovo pecivo izvaditi iz rerne,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. |
6. | Pecivo posuti šećerom u prahu,servirati i poslužiti. |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |