Omiljena pogača za Uskrs.Baš je volim i baš me vezuje za detinjstvo i sve lepe trenutke.Svake godine mama pravi ovu pogaču i svi je volimo zato što ima sir.Još kad je neki dobar domaći e onda je pun pogodak.
250 ml toplog mleka | |
250 ml mlake vode | |
1/2 kockice alfa kvasca | |
1 kašika šećera | |
1 kašika soli | |
1 jaje | |
50 ml ulja | |
oko 800 g brašna | |
Nadev: 125 g margarina | |
200 g sira | |
Premaz: 1 jaje | |
malo susama i lana | |
1. | U činiji za mešenje sipati toplo mleko i toplu vodu. Dodati kvasac i šećer. Mešati da se otopi kvasac. Uz mešanje dodati polovinu ukupe mere brašna. Dodati ostatak brašna,ulje i so. Umesiti testo. Ostaviti da naraste oko 30 minuta. |
2. | U posebnoj činiji izmešati sir i margarin koji je predhodno bio na sobnoj temperaturi. Nadošlo testo premesiti i razvući oklagijom u pravougaonik. Premazati umućenim magrarinom i sirom.Urolati u rolat. Krajeve rolata spojiti na sredini, kao obruč. Prebaciti u pleh obložen pek papirom. |
3. | Kuvarskim makazama zaseći testo prema sredini, ali ne do kraja.Svaki drugi zasečeni deo uviti ka unutra. Ostaviti da naraste oko 15 minuta. Na sredini pogače staviti komad zguzvane folije, to je mesto za uskršnje jaje. |
4. | Premazati umućenim jajetom, posuti na laticama susam i lan. Peći na 220 C oko 30 minuta. Služiti toplu pogaču uz uskršnji ručak. |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |