1 kg brašna 180 ml jogurta 180 ml mleka 1 kockica kvasca 1 kesica praška za pecivo 2 kašičice soli 1 kašika šećera 250 g margarina 100 ml mlaka voda 2 jajeta 1 jaje (za premzivanje) |
1. | Staviti kvasac da uskisne u toploj vodi. Zatim ga pomešati sa brašnom, pa dodati ostale sastojke, jaja, mleko, jogurt, so, šećer, prašak za pecivo. Sve dobro izmesiti i ostaviti testo na toplom mestu 30 minuta da naraste. Onda ga podeliti na 8 jufkica ili obgi. Svaku obgu razviti u tanak krug, preko njega narendati margarin, pa opet staviti drugi krug, i tako svih osam komada, stavljati jedan preko drugog, a između rendati margarin.2 |
2. | Ostaviti tako testo da odmori još 15 minuta, a onda razviti što veći krug.3 |
3. | Oštrim nožem iseći najmanje 32 trougla, a po želji može i više.4 |
4. | Kroasani se mogu puniti po želji (šunka, viršle, sir, a može i sladak nadev pekmez ili krem).5 |
5. | Kroasane poređati u tepsiju. Uključiti rernu da se zagreje. Za to vreme premazati kroasane izmućenim jajetom i posuti susamom. Nakon pet minuta odmaranja staviti da se peču. |