Krofne
Sastojci
- 750 g brašna
- 50 ml ulje
- 40 g svežeg Alfa kvasca
- 400 ml mleko
- 2 jajeta
- 1 kašika šećera
- 1/2 kašičice soli
- 1 kesica vanilin šećera
- po potrebi ulje(za prženje)
- po potrebi šećer u prahu(za posipanje)
Opis

- U mlakom mleku rastvoriti alfa kvasac,dodati šećer,vanilin šećer,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odatoji 5 minuta.
- Zatim dodati polovinu od ukupne količine brašna i izmešati.
- Umešati ulje,dodati so,razmućena jaja i uz postepeno dodavanje preostale količine brašna zamesiti testo. Prekriti čistom kuhujjskom krpom i ostaviti da odstoji 40 minuta.
- Nakon toga testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i razviti oklagijom.
- Okruglom modlom vaditi krofne. Prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 20 minuta.
- Pržiti u zagrejanom ulju na umerenoj temperaturi dok ne porumene.
- Odlagati na kuhinjski papur kako bi se ocedile od viška masnoće.
- Po želji krofne posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Komentari