Sastojci

2 dl mleka.
2 dl jogurta,
1 dl vode,
1 kocka kvasca,
2 jajeta,
1 kašičica soli,
3 kašike šećera,
1 rendana kora od pomorandže,
1 kocka Alfa kvasca
1 kg brašna.
Za prženje:
ulje.
Za posipanje:
šećer u prahu i vanilin šećer.

Instrukcije

1.U odgovarajućoj posudi staviti mleko, jogurt, kockicu kvasca, šećer i 10 kašika brašna. Varjačom lepo izmešati i ostaviti 5 minuta da krene kvasac.
2.U veću vanglu staviti jaja, so, vodu, izrendati koru od cele pomorandže na sitno rende, isipati nadošli kvasac i sa brasnom zamesiti testo.Treba testo mesiti duže dok ne postane vazdušasto i gipko. Pokriti ga kesom i ostaviti na toplom da nadođe,da se udvostruči.
3.Radnu površinu pobrašniti, premesiti testo i razviti ga oklagijom na oko 5 mm debljine.Okruglom modlom ili šoljom vaditi krofne i ređati na stoljnjaku sa blagim razmakom .Pokriti ih kesom i ostaviti da ponovo krenu.
4.U odgovarajućoj posudi staviti ulje i pustiti da se polako zagreva. Ja koristim sšerpicu od 1,5 l i przim odjednom 4 krofne. Kad se ulje zagreje spustati polako krofne. Ulje ne sme biti previše vrelo jer će krofne pocrneti i neće imati rumenu boju. Kad krofna zarumeni ona će se sama okretati u ulju.
5.Pržiti ih sa jedne i druge strane dok ne porumene. Rešetkastom kašikom izvaditi iz ulja i ređati ih na papirnom ubrusu. Po želji pospite šećerom u prahu i vanilin šećerom. Uživati u aromatičnoj krofni. Prijatno.