2 dl mleka. | |
2 dl jogurta, | |
1 dl vode, | |
1 kocka kvasca, | |
2 jajeta, | |
1 kašičica soli, | |
3 kašike šećera, | |
1 rendana kora od pomorandže, | |
1 kocka Alfa kvasca | |
1 kg brašna. | |
Za prženje: | |
ulje. | |
Za posipanje: | |
šećer u prahu i vanilin šećer. |
1. | U odgovarajućoj posudi staviti mleko, jogurt, kockicu kvasca, šećer i 10 kašika brašna. Varjačom lepo izmešati i ostaviti 5 minuta da krene kvasac. |
2. | U veću vanglu staviti jaja, so, vodu, izrendati koru od cele pomorandže na sitno rende, isipati nadošli kvasac i sa brasnom zamesiti testo.Treba testo mesiti duže dok ne postane vazdušasto i gipko. Pokriti ga kesom i ostaviti na toplom da nadođe,da se udvostruči. |
3. | Radnu površinu pobrašniti, premesiti testo i razviti ga oklagijom na oko 5 mm debljine.Okruglom modlom ili šoljom vaditi krofne i ređati na stoljnjaku sa blagim razmakom .Pokriti ih kesom i ostaviti da ponovo krenu. |
4. | U odgovarajućoj posudi staviti ulje i pustiti da se polako zagreva. Ja koristim sšerpicu od 1,5 l i przim odjednom 4 krofne. Kad se ulje zagreje spustati polako krofne. Ulje ne sme biti previše vrelo jer će krofne pocrneti i neće imati rumenu boju. Kad krofna zarumeni ona će se sama okretati u ulju. |
5. | Pržiti ih sa jedne i druge strane dok ne porumene. Rešetkastom kašikom izvaditi iz ulja i ređati ih na papirnom ubrusu. Po želji pospite šećerom u prahu i vanilin šećerom. Uživati u aromatičnoj krofni. Prijatno. |