Sastojci

900 g brašna
400 ml mleko
100 ml ulje
1 kašika šećera
40 g Vrenje kvasac
1 prstohvat so
2 komada jaja
1 kašičica arome ruma
1 kesica praška za pecivo
rendana korica od 1 limuna
1 kesica vanilin šećera
Za prženje:po potrebi ulje
Za posipanje:po potrebi šećer u prahu
1.Priprema testa: U mlakom mleku izmrviti Vrenje kvasac,dodati šećer,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. U dublju posudu usuti brašno,dodati prašak za pecivo,so i izmešati.Umešati vanilin šećer,rendanu limunovu koricu i izmešati. Zatim,dodati ulje,aromu ruma,jaja,sipati nadošli kvasac i sve mutiti mikserom sa nastavcima za testo. Testo izručiti na radnu površinu i još mesiti rukama. Vratiti testo u posudu,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
2.Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,premesiti i oklagijom razviti u veliki krug. Okruglom modlom vaditi krugove.
3.Poređati ih na pobrašnjene tacne,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 15 minuta.
4.Pržiti na zagrejanom ulju.Spuštiti gornju stranu(znači-okrenuti). Krofne pržiti na zagrejanom ulju dok ne porumene sa obe strane. Kada spuštite da se prže,poklopite,a kada ih okrenete na drugu stranu da se lrže,ne poklapati.Tako će biti šuplje unutra. Gotove krofne odlagati na kuhinjski papr kako bi se ocedio višak masnoće.
5.Krofne posuti šećerom u prahu,servirati i poslužiti.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Krofne možete puniti pekmezom,,kremom… Prijatno!