Lisnata pogača
Sastojci
- 600 g brašna
- čaša jogurta
- 1/2 čaše toplog mleka
- 1/3 kocke kvasca
- 2 kašičice soli
- 1/2 kašičice šećera
- 2 jaja (jedno ide u testo, a drugo za premazivanje)
- 200 g putera
Opis
- U posudi s brašnom napraviti udubljenje u kom treba pomešati izmrvljen kvasac, šećer i toplo mleko. Ostaviti nekoliko minuta da kvasac krene da narasta.
- Kada kvasac naraste, zamesiti testo dodajući ostale sastojke. Testo prekriti krpom i ostaviti da nadođe oko 45 minuta.
- Nadošlo testo podeliti na 6 loptica. Loptice rastanjiti u jufke i premazati omekšalim margarinom, pa ih naslagati jednu preko druge. Poslednju jufku ne premazivati.
- Naslagane jufke rastanjiti na debljinu oko 5mm, trudeći se da rastanjeno testo bude pravougaonog oblika.
- Rastanjeno testo uviti u štrudlu i iseći ga u kolutove širine oko 1cm.
- Kolutove poređati u okrugli pleh obložen pek papirom, pa ih premazati umućenim jajetom i ostaviti 5-6 minuta da krenu da nadolaze.
- Pogaču staviti da se peče u dobro zagrejanu rernu, pa smanjiti temperaturu kada pogača dobije zlatnu boju. Potrebno vreme za pečenje je oko 20 minuta.
Komentari