Krofne u mleku
Sastojci
- 1 svež kvasac
- 350 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 125 g margarina
- 2 žumanca
- 3 kašike šećera
- 650 g brašna
- Preliv:
- 5 dl mleka
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike šećera
- šećer u prahu za posipanje
- preliv od čokolade za dekoraciju
Opis

- Sjediniti kvasac sa kašičicom šećera i mlakim mlekom pa ostaviti da nadođe. Posebno sjediniti omekšali margarin, 3 kašike šećera i žumanca. Dodati nadošao kvasac, promešati i uz postepeno dodavanje brašna umesiti meko testo. Umešeno testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste 45 minuta. Nakon toga testo blago premesiti na pobrašnjenoj površini i oklagijom razvući u krug debljine 2,5 cm. Odgovarajućom okruglom modlom vaditi krofne.
- . Uzeti veću šerpu (od 10 l), podmazati je i u nju ređati krofne. Ostaviti ih da narastu dok se rerna greje na 200 sepeni. Za preliv staviti mleko da provri sa šećerom i vanilin šećerom. Vrelim mlekom preliti krofne u šerpi, pa staviti da se peku u zagrejanoj rerni.
- Peći krofne na 200 stepeni prvih 15 minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 150 stepeni. Po potrebi pokriti krofne alu-folijom kako bi se i dole ispekle.
- Kada se ohlade, posuti ih šećerom u prahu i po želji dekorisati prelivom od čokolade.
Komentari