Krofne
Sastojci
- 500g glatkog brašna
- 1 kockica svežeg Vrenje kvasca
- 2dl vode
- 50g maslaca
- 5 žumanaca
- 70g šećera
- 0.4dl slatke pavlake
- malo soli
- rum i korica limuna
- ulje za prženje
- marmelada od kajsije za punjenje krafni
Opis

- Omekšajte maslac.
- Brašno prosejte i sipajte u posudu.
- Napravite udubljenje pa u njemu s malo mlake vode i nešto okolnog brašna razmutite sveži kvasac.
- Posudu pokrijte i ostavite na toplom 10 minuta.
- Tada dodajte preostale sastojke pa pomoću varjače umesite glatko testo za krofne.
- Testo za krofne pokrijte i ostavite na toplom da udvostruči volumen, zatim ga oblikujte u valjak i pomoću plastične lopatice narežite na 20 jednakih komada.
- Dlanovima ih oblikujte u kuglice, svaku malo spljoštite i složite na ubrus.
- Testo za krofne možete narezati i ovako: razvucite ga valjkom ali tako da ostane 2,5 do 3cm debelo, zatim pomoću okruglog kalupa izrezujte krofne.
- Pokrijte krafne ubrusom i ostavite da još jednom nabujaju.
- U većem tiganju ugrejte dovoljno masnoće neutralnog ukusa na 180°C.
- Krofne položite u vruću masnoću najpre gornjom stranom prema dole.
- Pecite krofne poklopljene samo 5 sekundi, otklopite i pecite 3 do 4 minuta, a onda ih okrenite i ispržite do kraja. Tako će krofne dobiti okrugli svetli rub.
- Pržene krofne izvadite na kuhinjski papir da se ocede od viška masnoće, zatim još tople napunite marmeladom pomoću šprica s dugačkim nastavkom.
- Poslužite krofne ohlađene i obilno posute šećerom.
Komentari