Sastojci

500g glatkog brašna
1 kockica svežeg Vrenje kvasca
2dl vode
50g maslaca
5 žumanaca
70g šećera
0.4dl slatke pavlake
malo soli
rum i korica limuna
ulje za prženje
marmelada od kajsije za punjenje krafni
1.Omekšajte maslac.
2.Brašno prosejte i sipajte u posudu.
3.Napravite udubljenje pa u njemu s malo mlake vode i nešto okolnog brašna razmutite sveži kvasac.
4.Posudu pokrijte i ostavite na toplom 10 minuta.
5.Tada dodajte preostale sastojke pa pomoću varjače umesite glatko testo za krofne.
6.Testo za krofne pokrijte i ostavite na toplom da udvostruči volumen, zatim ga oblikujte u valjak i pomoću plastične lopatice narežite na 20 jednakih komada.
7.Dlanovima ih oblikujte u kuglice, svaku malo spljoštite i složite na ubrus.
8.Testo za krofne možete narezati i ovako: razvucite ga valjkom ali tako da ostane 2,5 do 3cm debelo, zatim pomoću okruglog kalupa izrezujte krofne.
9.Pokrijte krafne ubrusom i ostavite da još jednom nabujaju.
10.U većem tiganju ugrejte dovoljno masnoće neutralnog ukusa na 180°C.
11.Krofne položite u vruću masnoću najpre gornjom stranom prema dole.
12.Pecite krofne poklopljene samo 5 sekundi, otklopite i pecite 3 do 4 minuta, a onda ih okrenite i ispržite do kraja. Tako će krofne dobiti okrugli svetli rub.
13.Pržene krofne izvadite na kuhinjski papir da se ocede od viška masnoće, zatim još tople napunite marmeladom pomoću šprica s dugačkim nastavkom.
14.Poslužite krofne ohlađene i obilno posute šećerom.
15.