Za testo: | |
1 jaje | |
1 belance | |
2 dl vode | |
2 dl mleka | |
40 g kvasca | |
1 kašičica šećera | |
1 kašika soli | |
700 g brašna | |
Za premazivanje: | |
1 žumance | |
200 g margarina | |
20 g susama | |
12 virsli. | |
1. | U odgovarajućoj posudi stavite mlako mleko, vodu, šećer, kvasac i nekoliko kašika brašna. |
2. | Promešati varjačom i ostavite 5 minuta da krene kvasac. Nadošli kvasac isipati u veću vanglu dodati ostale sastojke i zamesite glatko testo.Pokrijte krpom i ostavite da se udvostruči. |
3. | Nadošlo testo podelite na 8 loptica. |
4. | Svaku lopticu razvući oglagijom do veličine plitkog tanjira i premažite rendanim margarinom. |
5. | Svaku lopticu stavljajte jednu preko druge. |
6. | Poređati svih osam, zadnju koru ne mazati margarinom. |
7. | Sve razviti u pravougaonu ploču ali ne mnogo tanko. Preseći na pravougaonike, ali tako da svaki pravougaonik bude veći od viršle. |
8. | Stavite viršlu preko sredine testa i točkićem preseći na trake od po 1 cm širine. |
9. | Preklopiti trake jednu preko druge tako da se dobije rol viršla. |
10. | Postupak ponavljti dok ne potrošite sve viršle. Poredjajte ih u pleh sa manjim rastojanjem, premazati umućenim žumancetom i posuti susamom. |
11. | Peći na 200 C dok ne porumene. |
12. | Prijatno. |
13. | |
14. | |
15. |