Sastojci

1/2 kockice Alfa kvasca
2 kašičice šećera
1 kašika brašna
150 ml toplog mleka
750-800 g brašna
150 g rastopljenog maslaca
1 jaje
1 kašika soli
150 g kisele pavlake
200 ml mlake vode
Za fil: 400 g sira
po potrebi so
1 jaje
Za premaz:1 jaje
1 kašika ulja
1.Priprema: U posudu izmrviti kvasac. Dodati šećer i izmešati. Naliti malo toplog mleka dodati 1 kašiku brašna. Izmešati smesu i ostaviti kvasac da naraste. U vanglu sipati 400 g brašna i posolite. Dodajte nadošli kvasac, kiselu pavlaku, ostatak toplog mleka, rastopljen maslac i umućeno jaje. Varjačom mutiti testo da se dobije redje testo i razbiju grudvice brašna. Postepeno dolevati mlaku vodu (200 ml) i mesiti. Zatim dodajte još brašna oko 100 g i nastavite da mesite varjačom. Kad se brašno sjedini dodajte još 100 g brašna. Nastavite sa mešenjem testa. Kad testo dobije kompaktnu masu nastavite da mesite rukom (uz dodavanje ostataka brašna) dok ne dobijete lepo mekano testo koje se ne lepi. Testo pospite brašnom. Prekrite providnom folijom i ostaviti da naraste oko 45 minuta.
2.Naraslo testo podeliti na pola. Uzeti jednu polovinu testa, dugu ostaviti u vanglicu i prekriti folijom. Polovinu testa koju ste uzeli razmesite na pobrašnjenoj podlozi. Podelite na delove željene veličine(koliko želite da bam lepeze budu velike). Svaki komad razmesiti i napraviti lopticu. Prekrite ih krpom i ostaviti oko 5 minuta da odmore.
3.Fi: Umutiti jaje,po ukusu posoliti, dodati sir i izmešati. Uzimati po jednu lopticu,na pobrašnjenoj površini razvući lopticu u krug (veličina manje tacne za kafu) i ne previše tanko. Na sredini staviti fil od sira i jaja. Zatim preklopiti testo... I malo rukama pritisnuti krajeve da se spoje. Zatim nožem zaseći na nekoliko mesta. Ponoviti postupak sa preosatlim lopticama i preosatalom polovinom testa.
4.Lepezice redajti u podmazan pleh. Ostaviti oko 15 minuta da narastu. Pre pečenja premazati smesom od umućenog jaja i ulja. Posuti susamom. Peći na 200 C oko 30 minuta. Pečene lepezice prekriti krpom da se malo prohlade. Zatim ih poslužiti uz jogurt ili kiselo mleko! Uzivati u prelepom ukusu lepezica!
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Mekane i “lepe na ️” ukus nimalo ne odstupa od izgleda.Obično ih pravim kad imam goste.Ako je veći broj ljudi,onda ih pravim manje.Svi su oduševljeni izgledom i ukusom.Trud se isplati.