Lisnata cvet pogača
Sastojci
- 3 dcl mleka
- 2 dcl vode
- 1 kašika šećera
- 40 gr Vrenje svežeg kvasca
- 2 kašičice soli
- 1 dcl ulja
- 850 - 900 gr brašna
- 150 gr putera
- 1 žumance
- 1 kašika ulja
- 1 kašika mleka
- semenke susama i lana
Opis

- U mlako mleko i vodu staviti kvasac i 1 kašičicu šećera, da stane 5 minuta pa dodati ulje, so i brašno. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi. Testo kad nadodje ponovo ga izraditi i podeliti na 2 dela. Oba dela razvaljati u ploče veličine 30 cm, premazati omekšalim puterom, urolati i saviti u puž. Savijene delove u puž staviti jedan na drugi i ponovo skupa razvaljati u krug prečnika 50 cm.
- Iseći krug na 24 trougla i svaki trougao urolati da jedna ivica trougla ide pravo i tim delom urolanu kiflicu staviti u kalup prečnika 28 cm prethodno obložen papirom. Sve urolane delove testa redjati u kalup. Premazati sa umućenim 1 žumancetom, 1 kašikom ulja i 1 kašikom mleka, posuti okolo semenkama susama a srednji deo semenkama lana.
- Ostaviti pogaču da stane 40 minuta i peći na 170 stepeni 40 minuta. Pred kraj pečenja da vrhovi pogače ne izgore pokriti papirom za pečenje i do kraja ispeći.
Komentari