Mašnice
Sastojci
- 250 ml mleka, 1/2 kvasca
- 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli,
- 1 jaje, 1/2 praška za pecivo,
- 5 kašika ulja, oko 500g brašna
- Susam, mak
Opis
- U mlako mleko staviti kvasac, šećer i kašiku brašna i ostaviti da nadodje.
- U brašno staviti jaje, prašak za pecivo, so, ulje, dodavati kvasac lagano i mesiti dok se ne dobije glatko testo.
- Testo premazati uljem i ostaviti da se udvostruči.
- Napraviti 15-16 loptica, razvući i od svake oblikovati mašnicu. Samo pratite sliku za postupak, jer lakše je gledati uputstvo, nego ga čitati.
- Ostaviti u plehu 15-ak minuta da nadodju, premazati mlekom, posuti susamom, a po sredini makom, da se dobije izgled prave mašne.
- Peći na 200 °, 20 min. Pokriti krpom kad se ispeku.
Bonus saveti
Mašnice su izuzetno dekorativne, a i ukusne. Privlače pažnju na slavskoj trpezi, svi se dive mom umeću i traže recept. Nisu teške za napraviti, samo malo strpljenja i vremena i naravno, ljubavi. Probajte😊
Komentari