Mašnice su izuzetno dekorativne, a i ukusne. Privlače pažnju na slavskoj trpezi, svi se dive mom umeću i traže recept. Nisu teške za napraviti, samo malo strpljenja i vremena i naravno, ljubavi. Probajte
250 ml mleka, 1/2 kvasca | |
1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, | |
1 jaje, 1/2 praška za pecivo, | |
5 kašika ulja, oko 500g brašna | |
Susam, mak | |
1. | U mlako mleko staviti kvasac, šećer i kašiku brašna i ostaviti da nadodje. |
2. | U brašno staviti jaje, prašak za pecivo, so, ulje, dodavati kvasac lagano i mesiti dok se ne dobije glatko testo. |
3. | Testo premazati uljem i ostaviti da se udvostruči. |
4. | Napraviti 15-16 loptica, razvući i od svake oblikovati mašnicu. Samo pratite sliku za postupak, jer lakše je gledati uputstvo, nego ga čitati. |
5. | Ostaviti u plehu 15-ak minuta da nadodju, premazati mlekom, posuti susamom, a po sredini makom, da se dobije izgled prave mašne. |
6. | Peći na 200 °, 20 min. Pokriti krpom kad se ispeku. |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |